Koiran liikunta ja terveys

Liikunta tukee koiran painonhallinnassa ja auttaa pysymään ihannepainossa, koiran energiataso nousee ja sen sydän ja verenkiertoelimistö sekä vastustuskyky vahvistuvat. Kun liityt seuraan, voit saada itsekin irti samat hyödyt!
Koiran liikunta ja terveys | Miksi liikunta on tärkeää?
Koiran liikunta ja terveys | Miksi liikunta on tärkeää?
Koiran liikunta ja terveys | Miksi liikunta on tärkeää?
Blue icon with two dogs

Miksi harrastaa liikuntaa lemmikin kanssa?

Koira rakastaa ulkoilua ja monipuolista liikuntaa, erityisesti kun omistaja on sen vierellä. Pääsette viettämään laatuaikaa yhdessä samalla kun välisenne side vahvistuu yhteisen hauskanpidon myötä.

Monipuolista liikuntaa koiran kanssa

Liikunnan ei koskaan pitäisi tuntua pakkopullalta kummastakaan teistä. Koiran kanssa liikkumisen pitäisi olla hauskaa ja monipuolista, ei ainoastaan pitkiä, aikaa vieviä kävelylenkkejä. Jos koiran ulkoilu on päivästä toiseen samanlainen, se kyllästyy, aivan niin kuin sinäkin. Jos rutiinista uskaltaa poiketa, jokaisessa päivässä on jännitystä, ja liikunta on molemmille mukavampaa. Saatat jopa unohtaa kuluttavasi kaloreita samalla.

Kannattaa suunnitella valmiiksi monenlaisia kävelylenkkejä, joita voi vaihdella säännöllisesti ja yritä mahduttaa mukaan leikkejä ja erilaisia harjoituksia koiralle. Varmista, että koirasi pääsee purkamaan patoutunutta energiaansa, mutta älä ylirasita sitä. Kannattaa miettiä, kuinka paljon koira voi juosta ennen kuin väsyy, ja varmistaa, että sillä riittää energiaa myös palata takaisin.

Jos koiralla on enemmän virtaa kuin omistajalla (niin kuin usein on), kannattaa leikkiä noutamisleikkiä pallolla tai frisbeellä. Tällainen harjoittelu on koiran mielestä aina hauskaa ja se juoksee pitkiäkin matkoja, mutta pysyy kuitenkin koko ajan näköpiirissäsi. Eikä omistaja rasitu liikaa! Tästä on erityisesti hyötyä koiranpennuille ja nuorille koirille, joilla vaikuttaa olevan loputtomiin intoa leikkiin.

Saadessaan halien ja taputusten saattelemaa myönteistä palautetta (vältä liiallista herkkujen antamista, koska se saattaa johtaa ylipainoon) useat koirat ovat halukkaita jatkamaan leikkiä, kunnes heittokätesi väsyy.

Myös erilaisia koiraurheilulajeja kannattaa harkita liikunnaksi. Osa koiraurheilulajeista on rauhallisia, toiset vaativat enemmän energiaa, osa on tiimityötä ja toiset yksilösuorituksia. Toisin sanoen jokaiselle on tarjolla jotakin! Voit lukea lisätietoja erilaisista koiraurheilulajeista aihetta käsittelevässä osiossa.

Ikääntynyt koira nauttii ehkä rauhallisemmasta kävelylenkistä, mutta sekään tuskin pistää pahakseen maisemanvaihdosta aina toisinaan. Myös niiden lenkkireittejä ja -maastoja voi vaihdella ja varmistaa, että niillä on riittävästi kiinnostavaa nähtävää ja haisteltavaa.

Aloita rauhallisesti

Jos koira ei ole tottunut säännölliseen liikuntaan, mutta olet päättänyt ottaa sen tavaksi, kannattaa aloittaa rauhallisesti. Se on molemmille mukavampaa ja kunto kasvaa samalla. Aloita liikunta koiran kanssa lyhytkestoisella ja hidastempoisella liikunnalla lisäten sen kestoa, tahtia ja matkan pituutta vähitellen, kunnes koira saa sopivan määrän liikuntaa sen koko, rotu ja paino huomioon ottaen. (Jos olet epävarma sopivasta määrästä, tarkasta asia eläinlääkäriltä.)

Kannattaa aloittaa lenkkeily pehmeällä alustalla, kuten pururadalla, hiekalla tai ruohikolla, kunnes koiran tassut kovettuvat. Koira kannattaa pitää hihnassa aluksi, jotta se ei lähde omille teilleen lenkillä. Jos koira on vahva tai erittäin innokas, kannattaa harkita valjaita, joiden avulla koira pysyy paremmin hallinnassa ja mielenrauha on taattu. Jos koira kulkee vapaana, sen on tultava kutsusta luokse ehdottoman luotettavasti.

Jos koirallasi on ollut terveydellisiä ongelmia, kannattaa suunnitella sen tarpeita vastaava liikuntaohjelma eläinlääkärin avustamana.

Puppy on grass

Ateria-ajat

Liikuntaa ei suositella koirille välittömästi ennen ateriaa tai hetki sen jälkeen. Täydellä vatsalla lenkkeily saattaa vaikeuttaa ruoansulatusta. Tämän lisäksi kannattaa huomioida, että koira saa aterialla riittävästi vettä, jotta sen nestetasapaino on kunnossa ja se on valmis liikkumaan.

Säässä kuin säässä

Dog on snow

Koira tarvitsee säännöllistä liikuntaa pysyäkseen kunnossa, oli keli sitten kylmä ja märkä tai lämmin ja aurinkoinen. Erittäin kuuma tai erittäin kylmä sää on tietysti haaste sekä koiran että omistajan kanalta, sillä koira saattaa kärsiä esimerkiksi paleltumista aivan kuten ihminenkin. Lisätietoja osiosta, joka käsittelee koiran hoitoa eri vuodenaikoina.

Jos koira on kävellyt lumella, sen tassut kannattaa pyyhkiä huolellisesti ja irrottaa turkkiin tarttunut lumi, jää ja mahdollinen suola. Kesällä taas koiraa uhkaavat lenkillä auringonpolttamat ja -pistokset. Tämän lisäksi kuuma asvaltti voi vahingoittaa koiran tassuja, joten ole erityisen varovainen tietöiden lähellä. Jos koiralla on herkät tassut, kannattaa harkita tossuja. Niiden kanssa se on valmis kaikkeen!

Muista aina, että koirasi nauttii liikunnasta ennen kaikkea, koska saa viettää aikaa kanssasi. Tee siis liikuntahetkestä erityinen sen sijaan, että kierrätte samaa puistoa päivästä toiseen. Uusien koirien tapaaminen ja uudet hajut ovat osa hauskuutta!

Rodun tarpeet

Jotkut rodut tarvitsevat luonnostaan tietysti kovempaa harjoittelua ja useammin kuin toiset. Eri rodut pitävät erilaisista harrastuksista ja koirille onkin lukuisia harjoitusmuotoja.

Harjoitukset ja leikit kannattaa valita koiran alkuperäisen käyttötarkoituksen perusteella. Terrierit rakastava kaivamista, ajokoirat taas jahtaamista ja nopeatahtista liikuntaa, ja paimenkoirarodut sopivat erityisen hyvin koiraurheiluun. Opi lisää koirien luontaisten ominaisuuksien toteuttamisesta liikunnan ja leikin keinoin ja koiran luontaisten ominaisuuksien hyödyntämisestä liikunnassa.

Muista, että yhdessä liikkumisen pitäisi olla hauskaa, monipuolista ja tyydyttävää teille molemmille, oli lajinne mikä tahansa. Jos mukana on myös ripaus seikkailua, et varmasti mene vikaan.