Miksi kissa kannattaa leikata?

Miksi kissa kannattaa leikata?

Miksi kissa kannattaa leikata?

Miksi kissa kannattaa leikata?

Miksi kissa kannattaa leikata?

Miksi kissa kannattaa leikata?
07/31/2018

Miksi kissa kannattaa leikata?

Kissan leikkaaminen on yksi tärkeimpiä päätöksiä, jonka vastuullinen omistaja voi tehdä. Koska kissasta voi tulla sukukypsä jo pentuiässä, kysymyksestä täytyy keskustella eläinlääkärin kanssa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Kissan leikkauttamisen hyödyt

Kissan leikkauttamisen hyödyt


Ei-toivottujen pentueiden ehkäisyn lisäksi kissan sterilisointi tai kastrointi auttaa myös vähentämään tiettyjen sairauksien ja epäsosiaalisen käytöksen riskiä.

  • Leikkaaminen vähentää sukupuolihormonien tuotantoa, mikä ehkäisee huomattavasti epätoivottua käytöstä, kuten uroskissojen merkkailua ja reviiritappeluita sekä naaraskissojen ylenpalttista hellyydentarvetta ja aggressiota. Tämä pidentää eliniän odotetta, kun tartuntataudit eivät tartu niin herkästi kuin tappeluissa ja onnettomuuksien riski laskee, kun kissan ei lähde kauas kosioretkille.
  • Naaraskissan leikkaaminen poistaa munasarja- ja kohtusairauksien, kuten syövän, kohtutulehduksen, polykystisten munasarjojen ja kohdunseinän tulehduksen riskin. Se myös vähentää hormonaalisten sairauksien, kuten nisäkasvainten ja valeraskauksien vaaraa.
  • Uroskissoilla leikkaaminen poistaa kivessairauksien, kuten syövän, riskin ja laskee testosteronin aiheuttamien sairauksien riskiä (eturauhastulehdus, anaaliadenomat, perineaalityrät ja hyvälaatuinen eturauhasen kasvu).

Milloin kissa kannattaa leikata?


Eläinlääkäri voi ohjeistaa, mikä on paras hetki kissan leikkaamiseen, mutta yleensä toimenpide tehdään noin puolivuotiaana, ennen sukukypsyyden saavuttamista. Asuinpaikastasi ja eläinlääkärin suosituksesta riippuen toimenpide voidaan suorittaa jopa kahdeksanviikkoiselle kissalle.

Milloin kissa kannattaa leikata?

Toimenpide


Uroskissan leikkaaminen, eli kastrointi, tarkoittaa molempien kivesten poistoa. Naaraskissan leikkaaminen, sterilointi, tarkoittaa molempien munasarjojen ja niiden lisäksi toisinaan myös kohdun poistoa.

Vaikka leikkaaminen on suuri toimenpide, sitä pidetään rutiinitoimenpiteenä ja komplikaatioiden riski on pieni. Kissa pääsee yleensä kotiin samana päivänä. Näkyviä tikkejä ei välttämättä tule.


Toimenpiteen jälkeen


FLUTD on hankala hoidettava ja vaatii kärsivällisyyttä Sinun täytyy miettiä kissan arjen stressitekijöitä ja niiden poistamista sekä keskustella kissoihin erikoistuneen eläinlääkärin tai käyttäytymisasiantuntijan kanssa, jos huomaat kissan käytöksessä merkittäviä muutoksia.

Pidä kissa sisällä ainakin kolme päivää leikkauksen jälkeen infektioriskin välttämiseksi. Jos huomaat haavan punoitusta, turvotusta tai poikkeavaa vuotoa, ota yhteys eläinlääkäriin mahdollisimman pian

Uroskissoilla ei ole kastroinnin jälkeen yleensä lainkaan tikkejä. Vaikka kissa voi olla hieman unelias seuraavan vuorokauden ajan, yleensä se palautuu pian normaaliksi, leikkisäksi itsekseen..

Naaraskissan paraneminen saattaa kestää hieman kauemmin, koska leikkauskin on monimutkaisempi. Kun pitää kissan suhteellisen rauhallisena ensimmäisen muutaman päivän ajan ja estää sitä hyppelemästä tasoille, sen elimistön kudokset saavat parantua rauhassa.


Ravitsemuksellista tukea leikatuille kissoille


Laadukas, ravinteikas ruokavalio on toimenpiteen jälkeen tärkeä, sillä elimistö kaipaa ravintoaineita parantuakseen tehokkaasti.

Kun kissa on täysin parantunut, kannattaa miettiä runsaskalorisen kissanpennun ravinnon vaihtamista vähäkalorisempaan, ihannepainon ylläpitoon tarkoitettuun vaihtoehtoon, esimerkiksi PURINA® PRO PLAN® STERILISED -ravintoon, koska leikatuilla kissoilla on taipumusta painon nousuun. Tämä liittyy rauhallisempaan elämäntyyliin, ja siihen vaikuttavia tekijöitä ovat alentunut energiantarve ja suurempi ruokahalu. Muutokset johtuvat sukupuolihormonien tuotannon ja erittymisen laskusta.

Jaa tuote tuntemiesi henkilöiden kanssa

ShareEmailtwitterFB