A B E G H I K L M N O P R S T U V Y

U

Urheilullinen koira
Suurten, urheilullisten koirarotujen koirat kuluttavat enemmän energiaa päivittäisissä puuhissaan ja myös silloin, kun ne eivät ole liikkeessä. Siksi ne tarvitsevat enemmän energiaa. Urheilullisten rotujen rakenne on kartiomainen: pitkät, vahvat raajat ja hoikka, lihaksikas vartalo. Niille tyypillisiä piirteitä ovat hoikka vatsa ja syvä rinta. Esimerkkejä urheilullista koiraroduista ovat vinttikoirat, labradorinnoutajat ja dalmatialaiset.

A

Antioksidantti
Antioksidentti on molekyyli, joka estää haitallista, tulehdustilaa aiheuttavaa hapettumista. Ne ovat monien vastustuskykyä vahvistavien PURINA® PRO PLAN® -ravintojen tärkeimpiä raaka-aineita. E-vitamiini on vahva antioksidantti.
Aineenvaihdunta
Elimistön kemiallinen prosessi, jossa ravinto hyödynnetään energiaksi ja kasvuun.
Aminohapot
Proteiinien rakennusaineita. Aminohappoja on yhteensä 22. Eläimet pystyvät muodostamaan osan aminohapoista itse. Välttämättömien aminohappoja tulee saada ravinosta. Kissat tarvitsevat 12 välttämätöntä aminohappoa, koirat 11:ta.

B

Biosaatavuus
Eläinrehussa biosaatavuus tarkoittaa elimistön käytettävissä olevien imeytyneiden ravintoaineiden osuutta.

K

Kalori
Energian mittayksikkö. Eläin saa kaloreita ruoasta ja juomasta. Rasitus ja elimistön perustoiminnot kuluttavat niitä. Ylimääräiset varastoituvat elimistöön rasvana.
Kunto 
Eläimen terveydentila tai oireiden summa, joihin diagnoosi perustuu: esimerkiksi ikääntyvän koiran niveljäykkyys saattaa viitata nivelrikkoon.
Kuitu
Ruoansulatuksen ja vatsan toiminnan kannalta tärkeä raaka-aine. Kuitu vähentää karvapallojen muodostumista kissoilla. Se on tärkeä raaka-aine monissa PURINA® PRO PLAN® -kissan- ja koiranrehuissa.
Karvapallo
Karvapallo kerääntyy kissan vatsaan, kun se nuolee turkkiaan. Se voi aiheuttaa tukkeuman ruoansulatuskanavassa, ellei asiaa pidetä silmällä.
Keskikokoinen koira
Täysikasvuisena 10–25 kg painava koira.

H

Hiilihydraatit
Suuri ravintoaineiden ryhmä, johon kuuluvat muun muassa sokerit, tärkkelys ja selluloosa. Hiilihydraatit sisältävät vetyä ja happea samassa suhteessa kuin vesi (2:1), ja ne voidaan yleensä pilkkoa osiin, jolloin elimistöön vapautuu energiaa.
Hepaattinen
Maksaan liittyvä.
Hydrolysoitu
Molekyylit on pilkottu niin pieniksi, että ne eivät yleensä aiheuta allergisia reaktioita.
Hypoallergeeninen
Hypoallergeeninen lemmikinrehu ei sisällä tavallisimpia allergeeneja, joten kissan tai koiran allergisen reaktion riski jää mahdollisimman pieneksi.
Hammaskivi
Näkymätön tai vaalea, pehmeä kerros eläimen hampaiden pinnalla, erityisesti aterian jälkeen. Se voidaan poistaa hampaat harjaamalla, ja sen kertymistä voidaan estää erityisesti kehitettyjen PURINA® PRO PLAN® -ruokavalioiden avulla.
Hehkutusjäännös
Eläinrehun kivennäis- ja hivenaineiden määrä, joka on merkitty pakkauksen tietoihin. Hehkutusjäännöksen määrä saadaan, kun ravintoa poltetaan näyteannos. Se on rehun kivennäis- ja hivenainesisältö.

S

Sikurijuuri
Sikuri on luonnollinen prebiootti, joka lisää hyvän bakteerikannan kasvua suolistossa. Se edistää ruoansulatuksen terveyttä ja auttaa hillitsemään kissoilla karvapallojen muodostumista.
Suolistofloora
Terveellisiä organismeja eläimen vatsassa. Koostuvat bakteereista, sienistä ja hiivasta. Suolistofloora tukee ruoansulatuksen terveyttä, vastustuskykyä ja vitamiinien ja kivennäisten synteesiä.
Suuri / erittäin suuri koira
Täysikasvuisena yli 25 kg painava koira.
Steriloitu
Kissoille tehtävä toimenpide, jolla estetään lisääntyminen. Steriloiduilla kissoilla on erityisiä ruokavaliotarpeita.

R

Raakakuitu
Eläinrehun sulamattoman kuidun määrä. Määrä määritetään laboratoriossa, ja se kertoo, kuinka paljon ravinnossa on ruoansulatusta tukevaa kuitua, jolla ei kuitenkaan ole juurikaan ravitsemuksellista arvoa.
Rasva
Ravinne, joka sisältää enemmän energiaa kuin hiilihydraatit ja proteiinit. Lemmikin terveydelle välttämättömän. Ruokavalion sisältämä rasva on ongelma vain, jos sitä saadaan liikaa herkkujen ja ruoantähteiden muodossa.
Rasvahapot
Välttämättömät rasvahapot ovat tarpeellinen osa eläinten terveellistä ruokavaliota. Monet PURINA® PRO PLAN® -ruoat sisältävät rasvahappoja, jotka tukevat monia eri toimintoja turkin hyvinvoinnista kognitiivisiin ominaisuuksiin.

N

Nestehukka
Lemmikin kuivumisesta kertova tila. Nestehukka saattaa aiheuttaa lukuisia terveysongelmia, erityisesti iholle.
Nutrisavour
PURINA® PRO PLAN® -yhdistelmä erinomaista ravintoa ja herkullisia raaka-aineita, joita kissa rakastaa.

G

Gastrointestiaalinen
Viittaa eläimen vatsaan ja suolistoon. Terveellinen ravinto on tärkeää ruoansulatuksen hyvinvoinnin kannalta.
Glukoosi
Yksinkertainen sokeri, jota on eläimen verenkierrossa. Ehdottoman tärkeä energianlähde.
Gluteeni
Varastoproteiini, jota on joissain viljoissa. Aiheuttaa toisinaan, mutta harvoin, lemmikille allergisen reaktion.
Glyseridit
Yhden tai useamman rasvahapon ja glyserolin yhdiste. Glyseridejä on kasviöljyissä ja eläinrasvoissa.

T

Tiineys
Eläimen raskaus. Kissan tiineys kestää noin 64–67 vuorokautta, koiran noin 58–68.
Triglyseridit
Triglyseridi on yhdiste, joka sisältää glyserolia ja kolmea rasvahappoa. Ne muodostavat pääosan kissojen ja koirien vartalon rasvakerroksesta.
Ternimaito
Emon ensimaito. Ternimaito sisältää runsaasti vasta-aineita, jotka vahvistavat luonnollista vastustuskykyä.
Täysravinto
Täysravinto sisältää kaikki lemmikkisi tarvitsemat ainesosat ja ravinteet, jotta se pysyy terveenä ja saa riittävästi energiaa. Täysravinnot on suunniteltu lemmikin ainoaksi ravinnoksi, eikä niitä tarvitse täydentää muilla ravinnoilla.

V

Vastustuskyky
Immuunijärjestelmään kuuluvien elinten solut tunnistavat vieraat aineet eläimen elimistössä ja yrittävät pysäyttää niiden aiheuttaman vahingon. Terve vastustuskyky suojelee elimistöä taudinaiheuttajilta, viruksilta, bakteereilta, sieniltä ja loisilta.
Vankkarakenteinen koira
Vankkarakenteisen koiran vartalo on ”sylinterimäinen”: suurikokoinen, vahvarunkoinen ja vatsassa on rasvaa. Vankkarakenteisten suurten koirien rasvaprosentti on yleensä suurempi, ja ne hyötyvät vähemmän kaloreita sisältävästä ravinnosta, joka auttaa ehkäisemään painonnousua.

I

Insuliini
Hormoni, joka säätelee hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinin imeytymistä elimistön eri osissa. Olennainen eläimelle energiaa antavan glukoosin säätelyn kannalta.
Imetys
Maidon eritys rintarauhasista pentujen ruokkimiseksi.

L

Longevis
PURINA® PRO PLAN® -ravinneyhdiste, joka pidentää yli 7-vuotiaan kissan tervettä elinikää keskimäärin vuodella. Sisältää runsaasti vitamiineja, mikä tukee vastustuskykyä, munuaisten terveyttä ja ruoansulatusta. Tasapainotetut kivennäisaineet auttavat virtsateitä pysymään terveinä.
Leikkaaminen
Leikkaaminen tarkoittaa uros- ja naaraskissojen lisääntymiselinten poistamista kirurgisesti. Leikatut kissat ovat alttiimpia joillekin terveysongelmille, esimerkiksi painonnousulle. Keskustele eläinlääkärin kanssa sopivasta ruokavaliosta.
Liikalihavuus
Liiallisen rasvan kertyminen voi olla haitallista lemmikin terveydelle, hyvinvoinnille ja elämänlaadulle. Ylipaino voi aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia diabeteksesta sydänoireisiin. Keskustele eläinlääkärin kanssa, mitä ylipainolle kannattaa tehdä.
Loiset
Pieneliöitä, joita elää lemmikeissä sekä elimistön sisä- että ulkopuolella. Loisten aiheuttamat oireet vaihtelevat ripulista ihoärsytykseen.

M

Mikrobifloora
Suoliston bakteerien kokonaisuus, joka tasapainossa ollessaan tukee ruoansulatuksen terveyttä. PURINA® PRO PLAN® -ravinnoissa on useita mikrobiflooraa tukevia koostumuksia.

O

OPTINUTRITION
Jokaiselle kissalle ja koiralle, rodusta ja iästä riippumatta, on olemassa PURINA® PRO PLAN® -ravinto, joka on erityisesti kehitettyä OPTINUTRITION®-ravintoa kohdistetuin terveysvaikutuksin. Jokainen tuotesarjan ravinto sisältää erityisesti valittuja ravinteita, jotka takaavat kohdistettuja terveyshyötyjä jokaiseen elämänvaiheeseen.
Oksalaatti
Kalsiumoksalaatin aineosa, aiheuttaa kalsiumoksalaattikivien ja -kiteiden muodostumista, josta seuraa kissan virtsausvaikeuksia. PURINA® PRO PLAN® -ravintojen erityinen koostumus vaikeuttaa kalsiumoksalaatti- ja struviittivirtsakivien ja -kiteiden muodostumista.

Y

Ylipaino
Lemmikin erityistarpeista riippuvan ihannepainon tietäminen on tärkeää. Ylipainoiset lemmikit ovat alttiita terveysongelmille, joita voivat olla muun muassa diabetes ja sydänoireet. Kysy eläinlääkäriltä kissasi tai koirasi normaalipainon rajoista. Yksi tapa arvioida lemmikin painoa karkeasti on katsoa sen vartalon muotoa: sekä kissan että koiran vartalossa tulisi näkyä vyötärölinja ylhäältä päin katsottuna.

P

Prebiootti
Ravinnon raaka-aineita, jotka lisäävät hyvän bakteerikannan kasvua erityisesti suolistossa. Näitä esiintyy luonnostaan ruoassa ja niitä saa PURINA® PRO PLAN® -ravinnoista.
Probiootti
Probiootit ovat eläviä bakteereja ja hiivoja, joita esiintyy luonnostaan lemmikin terveessä ruoansulatusjärjestelmässä. Lisätyn probiootin käyttäminen ruokavalion osana auttaa varmistamaan, että eläimen vatsan terveet mikro-organismit ovat tasapainossa.
Proteiini
Ravinnosta löytyvä ravintoaine. Proteiini koostuu useista toisiinsa yhdistyneistä aminohapoista. Sitä tarvitaan lihasten, luuston, turkin ja eläimen muiden kudosten terveelliseen kasvuun ja kehitykseen.
Pieni/kääpiökokoinen koira
Täysikasvuisena alle 10 kg painava koira.

E

Eläinperäiset tuotteet
Eläinperäiset raaka-aineet (kuten kana, nauta, lammas) ovat yleensä hyviä proteiinin, välttämättömien rasvahappojen, raudan ja joidenkin B-vitamiinien lähteitä. ”Liha ja eläinperäiset tuotteet” on virallinen termi, jota käytetään eläinrehujen merkinnöissä viittaamaan eläinperäisiin ainesosiin. Laki edellyttää, että nämä ainesosat ovat peräisin eläimistä, jotka ovat eläinlääkäreiden tarkastamia ja ihmisten ravinnoksi soveltuvia. Käytettävät osat ovat usein ihmisten elintarviketeollisuuden ylijäämätuotteita.