cat and girl

5 Vinkkiä Lemmikkisi Eroahdistuksen Lievittämiseen

Suuret muutokset rutiineissa, kuten töihin palaaminen pitkän kotonaolojakson ja yhdessäolemisen jälkeen voi aiheuttaa eroahdistusta koirissa ja kissoissa.

Ennemerkkejä Eroahdistuksesta Koirissa & Kissoissa

Jos lemmikilläsi on eroahdistusta, voit huomata muutoksia sen käytöksessä. Tarkkaile seuraavia merkkejä:

  • Muutoksia virtsaamisessa tai ulostamisessa kotona tai kodin ympärillä, jotka eivät ole pentukoulutksen seuraamuksia
  • Ylenmääräinen haukkuminen tai ulvominen
  • Ylenmääräinen tavaroiden/huonekalujen pureskelu tai muu haitallinen käytös kotona
  • Muutoksia ruokahalussa

 

cat and man

Miten Helpottaa koiran tai kissan Eroahdistusta?

 

1. Luo rutiini

Perheen lemmikit hyötyvät rutiineista yhtä paljon kuin pienet lapset. Lähteminen ja palaaminen suunnilleen samoihin aikoihin päivittäin, kun mahdollista, auttaa nelijalkaisia perheenjäseniäsi sopeutumaan kokemiinsa muutoksiin ja lievittää koirasi tai kissasi eroahdistusta. Voit kirjoittaa uuden rutiinisi paperille ja säilyttää sitä näkyvällä paikalla. Koita ennakoida miltä rutiinisi tulee näyttämään COVID-19 rajoitusten purun jälkeen, jos mahdollista.

 

2. Varaa Aikaa Leikille & Liikunnalle

Varaa aikaa säännöllisille leikki- ja liikuntahetkille koirasi tai kissasi kanssa joka päivä. Tällöin lemmikkisi palkitseminen herkkupaloilla tulee kuvaan. Haluat palkita hyvää käytöstä ja päästä eroon huonosta käytöksestä. Ajottaisella herkkupalalla leikkihetken aikana kehujen yhteydessä voi olla suuri merkitys (muista kuitenkin, ettei yli 10% lemmikkisi päivittäisestä kalorinsaannista saa tulla herkuista.) Koirasi vieminen kävelylle tai vuorovaikutteinen leikki kissasi kanssa ennen kuin lähdet päiväksi voi myös olla rauhoittava strategia. Liikunnan jälkeen, lemmikit ovat yleensä valmiita levolle, mikä antaa sinulle täydellisen sauman lähteä.

 

3. Jätä Taustaääniä Päälle

Ihmisiä, jotka jättävät TV:n päälle kissalleen tai koiralleen lähtiessään pidetään joskus ”hulluina lemmikki vanhempina”, mutta taustaäänet ovat hyväksi eroahdistuneille kissoille tai koirille. Musiikin soittaminen, TV:n päälle jättö tai äänikirjan käynnistäminen voi tarjota koirallesi tai kissallesi harhautuksen poissaollessasi. Lisäksi, muiden ihmisäänien kuuleminen voi vähentää lemmikkisi yksinäisyyden tunnetta.

 

4. Kokeile Stimuloivia Palapeleja & Leikkejä

Palapeli -ruokintavälineet ovat mainioita apukeinoja ahdistuksen lieventämiseen ja ylläpitämään lemmikkisi henkistä hyvinvointia. Kaada puolet päivän suositellusta ruoka-annoksesta palapeli -ruokintavälineeseen aamuisin ja täytä se uudestaan iltaisin. Koirasi tai kissasi on suurimman osan päivää kiireinen ja keskittynyt, mikä voi lievittää ahdistuneisuutta. Toinen vaihtoehto on piilottaa pieniä annoksia koiran tai kissan kuivaruokaa ja jättää ne astioihin ympäri kotiasi. Mittaa lemmikkisi normaali päivittäinen ruoka-annos ja jaa se sitten pienempiin piilotettaviin annoksiin. Tämä piiloleikki on erityisen hyödyllinen kissoille, sillä se stimuloi niiden metsästysvaistoja ja pitää ne kiireisinä ja aktiivisina päivän kuluessa.

 

5. Pysy Rauhallisena & Itsevarmana

Pysymällä rauhallisena näytät mallia lemmikeillesi ja ne seuraavat esimerkkiäsi. Yritä välttää pitkiä hyvästejä tai ison numeron tekemistä kodin ja lemmikkiesi jättämisestä. Sen sijaan, pidä hyvästit lyhyinä ja herttaisina joka kerta.

Jos tämä on hankalaa lemmikillesi (tai itsellesi), yritä hyvästellä runsaiden rapsutusten ja kehujen kera jo 10-20 minuuttia ennen lähtöäsi. Sitten, kun on aika lähteä, voit tehdä niin ilman omantunnontuskia, koska olet jo sanonut hyvästit. Jos sinun pitää lähteä kiireessä eikä sinulla ole aikaa kävelylle tai leikille, kokeile antaa lemmikillesi sen lempilelu pitämään ajatukset kiireisenä.

 

Seuraamalla ylläolevia vinkkejä voit lievittää kissasi tai koirasi eroahdistuksen oireita ja tehdä niiden olon mukavammaksi yksin kotona.