Juhlat, kissat ja ilotulitteet

Kaikki rakastavat kunnon juhlia. Kovat äänet, väenpaljous ja vieraat tilanteet voivat kuitenkin ahdistaa niihin tottumattomia kissoja. Seuraavien vinkkien avulla sinä ja kissasi voitte molemmat nauttia juhlista!
Juhlat, kissat ja ilotulitteet | Tutustu vinkkeihimme
Juhlat, kissat ja ilotulitteet | Tutustu vinkkeihimme
Juhlat, kissat ja ilotulitteet | Tutustu vinkkeihimme

Isännöitkö juhlia?

Kissaa ympäröivä ihmisjoukko

Yleensä kissat ja ilotulitteet eivät tule toimeen, mutta voit tehdä ennen juhlia ja juhlien aikana lukuisia asioita helpottaaksesi kissasi oloa juhlinnan keskellä. Olemme koonneet alle muutamia hyödyllisiä vinkkejä.

Ennen juhlia

Varmista, että kissallasi on ”turvallinen” paikka, jossa se voi rentoutua.

Toiset kissat ovat hyvin uteliaita vieraiden suhteen, kun taas toiset mielellään piiloutuvat, kunnes ovat varmoja siitä, että on turvallista tulla esiin. Jos kissasi on hermostuvaa tyyppiä, tee sille ”turvallinen” huone toiselle puolelle taloa. Vie huoneeseen kissan leluja, mukava peti ja hiekkalaatikko, jos suinkin mahdollista. Esittele huone kissallesi ja auta sitä totuttelemaan huoneeseen jo muutamaa viikkoa ennen juhlia, jos mahdollista, jotta kissasi on helpompi rauhoittua varsinaisten juhlien aikana. Leiki kissan kanssa huoneessa sen lempileluilla ja -peleillä. Voit antaa kissallesi myös herkkupaloja, jotta se yhdistää huoneeseen positiivisia asioita. Kissasi on huomattavasti rentoutuneempi, jos sillä on oma, tuttu pakopaikka, jonne vetäytyä!

Koristele turvallisesti

Monet juhlakoristeet – erityisesti joulu- ja halloweenkoristeet – voivat olla kissalle vaarallisia, sillä ne muistuttavat erehdyttävästi leluja. Esimerkiksi pitkät koristevalonauhat voivat muistuttaa kissasi lempihuiskalelua. Pystytä joulukuusi ensin ilman koristeita, jotta kissasi ehtii tottua kuusen läsnäoloon. Ripusta koristeet tämän jälkeen korkealle kissan ulottumattomiin. Opeta kissasi olemaan välittämättä kuusenkoristeista leikkimällä sen kanssa kuusen ympärillä sen lempileluja ja -leikkejä käyttäen. Näin kissan huomio kohdistuu turvallisiin, testattuihin ja tuttuihin kohteisiin. Vältä mahdollisesti vaarallisten materiaalien, kuten lasikoristeiden, käyttöä. Teippaa johdot lattiaan tai vedä ne huonekalujen taakse. Havunneulaset ovat kissoille jossain määrin myrkyllisiä, kuten monet muutkin joulun suosikit, kuten orjanlaakeri ja misteli. Kiellä siis kissaasi, mikäli näyttää siltä, että se aikoo pureskella tai leikkiä niiden kanssa. Myös kynttilöitä kannattaa varoa. Tuli ei välttämättä kiinnosta kissaasi, mutta se voi silti kaataa jotakin vahingossa!

Juhlien aikana

Ruoka

Vaikka kissasi ei ahdistuisikaan juhlista, suureen määrään uusia ihmisiä liittyy myös muita vaaroja. Varmista, ettei kukaan anna kissallesi makupaloja tai ruoantähteitä. Kerro kaikille, että kissallasi on omat ruoka-aikansa ja ruokansa. Vaikka tarjolla olevat ruoat vaikuttaisivat kiinnostavan kissaasi, sille ei saa tarjota syötävää. Liian suuri määrä ihmisille tarkoitettua ruokaa voi aiheuttaa sairastelua, kuten oksentelua tai ripulia, ja kananluut aiheuttavat tukehtumisvaaran, joka voi johtaa kiireelliseen käyntiin eläinlääkärillä.

Pidä kissaasi silmällä

Useimmat kissat pystyvät kyllä huolehtimaan itsestään, mutta riippumatta siitä, loikoileeko kissasi tyytyväisenä takan edessä ja huomion keskipisteenä vai piileskeleekö se hermostuneena toisessa huoneessa, tarkista sen vointi silloin tällöin varmistaaksesi, ettei hälinä pelota sitä ja että kissallasi on kaikki tarvittava. Kissasi kaipaa virikkeitä säännöllisin väliajoin, kuten aina sinun ollessasi kotona, sillä kissasi on tottunut tällaiseen rytmiin.

Kissat ja ilotulitteet

Ulos katsova kissa

Pelkääkö kissasi ilotulitteita? Jos kissasi ei pidä kovista äänistä, juhlat, joissa ammutaan ilotulitteita, tuovat mukanaan uusia ongelmia. Kovat, satunnaiset äänet voivat ymmärrettävästi pelottaa ja hämmentää kissaasi etenkin, jos vastaavaa ei tapahdu päivittäin. Seuraavien vinkkien avulla ilotulituksen sisältävät juhlasi sujuvat kissasi kannalta mukavammin.

Ennen ilotulitusta

Totuta kissasi meluun

Ilotulitukset voivat olla hermostuneille kissoille hyvinkin stressaavia. Jos kovat äänet ovat kissallesi selkeä ongelma, voit pyytää apua käyttäytymisasiantuntijalta. Jos pystyt totuttamaan kissasi ilotulitteiden ääniin jo pentuna, se tietää vanhempana, ettei ilotulituksessa ole mitään pelättävää. Kannattaa harkita myös ilotulituksen ääniä sisältävän CD-levyn soittamista, jolloin varsinainen ilotulitus ei tule niin suurena yllätyksenä!

Pidä kissasi sisällä pimeän laskeuduttua

Jos kissasi pääsee yleensä halutessaan ulos, varmista, että kissa on sisällä ennen pimeän tuloa. Sulje kissanluukku ja ikkunat. Vaikka et itse ampuisikaan ilotulitteita, naapurisi saattavat tehdä niin. Pelokkaat tai stressaantuneet kissat voivat hyvinkin karata ja eksyä tai loukkaantua. Näin ollen kannattaa myös huolehtia siitä, että kissasi on mikrosirutettu.

Puhu eläinlääkärisi kanssa

Jos kissasi käytös ei muutu ohjeiden noudattamisesta huolimatta, kerro eläinlääkärillesi, että kissasi pelkää ilotulitteita ja kovia ääniä. Apu voi löytyä kaupallisista ratkaisuista, kuten synteettisistä kissaferomoneista. Eläinlääkärisi osaa kertoa tarkemmin, mitä sinun kannattaisi kokeilla. Eläinlääkäri voi myös ohjata sinut pätevän käyttäytymisasiantuntijan puheille, joka osaa tarjota kissallesi yksilöllistä hoitoa.

Ilotulituksen aikana

Vaimenna äänet

Vedä verhot ikkunan eteen peittääksesi värikkäät välähdykset ja sulje ikkunat tehdäksesi talosta mahdollisimman hiljaisen. Sisältä kuuluvat äänet, kuten radio tai TV – mihin ikinä kissasi onkaan tottunut –, voivat peittää ulkoa kuuluvia ääniä ja mahdollisesti myös rauhoittaa kissaasi.

Harhauta kissaasi

Käytä leluja ja leikkejä kiinnittääksesi kissasi huomion muualle. Ilotulitukset voivat olla pelottavia, mutta jos kissa keskittyy johonkin muuhun, ne tottuvat ääneen todennäköisemmin. Jos leluista ei ole apua, kaiva kissanminttu, herkkupalat ja laserkynät esiin!

Jos olet tehnyt parhaasi pitääksesi kissasi rauhallisena ja onnellisena ilotulituksen ajan, sinulla ei pitäisi olla syytä huoleen. Ilotulitus on ohi, ennen kuin huomaattekaan!