Tee kodistasi kissaystävällinen

Uusi kissasi on sinulle tärkeä, joten haluat tehdä kodistasi ja pihastasi sille mahdollisimman turvallisen. Mistä kodin ja pihan muuttaminen kissalle sopivaksi siis aloitetaan?
Näin teet kodistasi kissaystävällisen
Näin teet kodistasi kissaystävällisen
Näin teet kodistasi kissaystävällisen

Turvallisuus sisätiloissa

Kissat ja etenkin kissanpennut ovat luonnostaan uteliaita, ja ne tutkivat esineitä ja paikkoja koskettamalla, haistelemalla ja maistelemalla. Kun tuot uuden kissan kotiisi, se on utelias kaiken talossasi olevan suhteen. Toisin kuin ihminen, kissa ei erota, mikä on vaarallista ja mikä ei. Jos et ole varma, kuinka kodista tehdään kissoille turvallinen ja kissaystävällinen, noudata tarkistuslistaamme pitääksesi lemmikkisi turvassa!

 • Kun tuot uuden kissasi tai kissanpentusi kotiin ensimmäisen kerran, pidä kaikki ovet ja ikkunat suljettuina, kunnes kissa on kotiutunut, saanut kaikki rokotuksensa ja steriloitu/kastroitu.
 • Tarkista, että keittiösi ja kylpyhuoneesi roskakoreissa on suljettavat kannet, joita lemmikkisi ei saa auki tassuillaan. Älä koskaan jätä roskapusseja uteliaan kissan ulottuville!
 • Siirrä särkyvät koriste-esineet turvaan, sillä ne eivät säily ehjänä kauan, kun talossa on utelias kissanpentu.
 • Uunin, jääkaapin, mikron, astianpesukoneen, kuivausrummun ja pyykinpesukoneen ovet ja luukut tulee aina pitää suljettuina. Jätä näiden laitteiden oviin ja luukkuihin laput, joissa niiden käyttäjiä muistutetaan tarkistamaan laitteen sisältö uteliaiden kissojen varalta ennen laitteen käyttämistä.
 • Lämmin kuivausrumpu tai pyykinpesukoneen kiiltävä rumpu voi näyttää pienestä kissanpennusta vastustamattomalta!
 • Pidä vessanpöntön kansi kiinni, jotta kissanpentusi ei putoa pönttöön tai yritä juoda sieltä (tai jopa yritä käyttää pönttöä omana vessanaan!). Voi olla, että joudut jättämään asiasta lapun vieraiden tai hajamielisten asuintoverien varalta.
 • Piilota kaikki sähköjohdot huonekalujen taakse. Useimmista rautakaupoista voi ostaa paksuja johtokoteloita, jotka kestävät lemmikkien pureskelua.
 • Säilytä muovipusseja turvallisessa paikassa, sillä ne niiden pureskelu ja nieleminen tai niiden sisälle piiloutuminen voi aiheuttaa todellisia vaaroja. Palavat kynttilät, suitsukkeet tai öljypolttimet suorastaan kerjäävät ikävyyksiä – avotuli ja pörröiset kissat eivät sovi yhteen. Jos sytytät avotulen, varmista, että sen edessä on suoja.
 • Lyhennä roikkuvat kaihdinten ja verhojen nyörit ja kiinnitä ne tassujen ulottumattomiin.
 • Pidä keittiötasot tyhjinä ja korjaa ruoantähteet pois välittömästi. Kananluut houkuttelevat kissoja, mutta ne voivat olla kissoille hyvin vaarallisia, sillä ne pirstaloituvat purtaessa. Myös lihan solmimiseen käytettävät paistonarut voivat vaikuttaa vastustamattomilta välipaloilta tai leluilta, mutta ne voivat nieltynä aiheuttaa vakavia terveysongelmia.
 • Kissat rakastavat kiipeilyä, joten jos haluat suojella huonekalujasi ja tehdä kodistasi kissaystävällisen, raapimispuut voivat osoittautua hyödyllisiksi. Kannattaa hankkia raapimispuu, jonka yläpäässä on tasanne, jonne kissa voi halutessaan piiloutua tai jossa se voi rauhassa ottaa torkut.
 • Tutustu alla olevaan luetteloon kodin vaarallisista aineista ja varmista, että säilytät näitä aineita turvallisesti kissan ulottumattomissa. Asenna lattiatasossa oleviin keittiökaappeihin lapsilukot, sillä uteliaat kissanpennut oppivat nopeasti avaamaan ovia.
Näin teet kodistasi kissaystävällisen

Valitettavasti monet tavalliset kodin tavarat ovat myrkyllisiä kissoille jopa pieninä määrinä. Jotta kissasi pysyisi turvassa, vältä seuraavien aineiden käyttöä tai säilytä ne lukitussa kaapissa tassujen ulottumattomissa:

 • Siivous- ja hygieniatuotteet, esim. valkaisuaine sekä fenoleita sisältävät tuotteet (esim. desinfiointiaineet, jotka tekevät vedestä sameaa).
 • Ihmisten lääkkeet (kuten parasetamoli ja ibuprofeeni).
 • Autoihin liittyvät tuotteet, kuten pakkasnesteet.
 • Kauneudenhoitotuotteet, kuten hiusvärit ja kynsilakanpoistoaine.
 • Hiiren-/rotanmyrkyt – parasta olisi, ettei näitä käytettäisi lainkaan, sillä kissa voi sairastua vakavasti syötyään myrkytetyn rotan tai hiiren. Jos myrkyn käyttäminen on välttämätöntä, sijoita myrkky jonnekin, mihin kissasi ei pääse.
 • Etanakarkottimet (saatavilla on myös lemmikkiystävällisiä versioita).
 • Koimyrkkypallot (naftaliini tai paradiklooribentseeni).
 • Potpourri-öljyt, huuhteluaineliinat, tiskiaineet (nämä kaikki sisältävät katioinisia puhdistusaineita, jotka syövyttävät kudoksia).
 • Akut ja paristot (ne sisältävät happoja tai emäksiä, jotka syövyttävät kudoksia).
 • Kotitekoinen taikataikina (korkean suolapitoisuuden takia).
 • Käsien ja jalkojen lämmittimet (ne sisältävät suuria rautapitoisuuksia).
 • Savukkeet, kahvinpurut, alkoholi.
 • Suklaa (suklaa on vaarallisempaa koirille, mutta sen sisältämä teobromiini on myrkyllistä myös kissoille).
 • Kaikki liljat (lehdet, kukat jne.) niin leikkokukkina kuin huonekasveina (katso muut myrkylliset kasvit alta).
 • Koirien kirpunpoistotuotteet saattavat sisältää permetriiniä ja olla todella myrkyllisiä kissoille, joten varmista, että ne pidetään kissojen ulottumattomissa ja koirat käsitellään kissoista erillään.

Pidämme kissoja yleensä lihansyöjinä, mutta älä hämmästy, jos näet kissasi syövän vihanneksia tai muita kasveja. Jotkut kissat tykkäävät pureskella pihalla ruohoa tai nakerrella ruukkukasvien lehtiä. Vahdi tarkkaan, mitä kissasi syö, sillä joidenkin kasvien tietyt osat ovat kissoille myrkyllisiä.Yleisimpiä vältettäviä kasveja ovat:

Pieni sininen kuvake

Kissoille myrkylliset huonekasvit

Kirjovehkat, liljat (kasvin kaikki osat ovat erittäin myrkyllisiä), köynnösvehkat, misteli, joulutähti

Pieni sininen kuvake

Kissoille myrkylliset puutarhakasvit

Liljat, atsalea, narsissi, tomaatti, sormustinkukka, marjakuusi, hortensia

Eläinlääkäriltä saat täydellisen listan kissallesi haitallisista kasveista. Täydellinen lista löytyy myös täältä.

Kissasi tai kissanpentusi haluaa luonnostaan leikkiä ulkona, merkata reviirinsä, kiipeillä puissa ja torkkua auringonpaisteessa. Niin hauskalta kuin tämä kuulostaakin, ulkona on myös muutamia vaaroja, joita täytyy varoa. Ulkona kissat altistuvat useammille sairauksille ja loisille, voivat eksyä tai päätyä varkauden uhriksi tai mahdollisesti tulla auton töytäisemäksi. Voit rakentaa kissallesi myös aidatun pihan, jotta kissasi pääsee ulkoilemaan turvallisesti.

Toiset kissat viihtyvät mielellään pelkästään sisällä – tosin tämä edellyttää sitä, että sinä osaat tehdä kodistasi kissaystävällisen ja ympäristöstä tarpeeksi jännittävän, jotta se korvaa ulkomaailman tuomat virikkeet. Toiset kissat taas vaeltelevat mieluummin ulkona. Sinun täytyy harkita tarkkaan, kumpi vaihtoehto sopii kissallesi parhaiten. Jos päätät laskea kissasi ulos, kysy neuvoa kasvattajalta tai eläinlääkäriltä ja varmista, että pihasi on mahdollisimman turvallinen.

Näin teet kodistasi kissaystävällisen
 • Suosittelemme pitämään kissan sisällä, kunnes se on mikrosirutettu ja saanut kaikki tarvitsemansa rokotteet. Rokotukset, kirppuhäädöt ja madotukset tulee pitää ajan tasalla, joten keskustele eläinlääkärin kanssa sopivasta aikataulusta, jotta kissasi on aina suojattu.
 • Anna kissallesi aikaa tottua kotiympäristöönsä täydellisesti, ennen kuin päästät sen ulos. Jos kissa on vasta saapunut perheeseesi tai olette juuri muuttaneet, pyri pitämään kissasi sisätiloissa, kunnes kissa on asettunut kunnolla kodiksi ja tottunut uuteen ympäristöönsä. Yleensä tähän menee noin kaksi viikkoa. Muista, että sinun täytyy päivittää mikrosirun tiedot ja vaihtaa kissasi tunnistelaatta muuton jälkeen.
 • Esittele kissasi ulkomaailmaan vähän kerrallaan. Anna kissasi esimerkiksi tutkia uutta aluetta niin, että vahdit itse kissaasi sisältä käsin. Kun kissa on tutkinut paikkoja muutaman minuutin, ala tehdä tuttuja ”ruokailuääniä” ruokakupin avulla, jotta kissasi haluaa palata takaisin sisään. Pidennä ulkoiluaikaa vähän kerrallaan, kunnes olette molemmat tottuneet asiaan.
 • Sterilointi/kastrointi minimoi kissasi retkeilyhalut, jolloin se pysyy lähempänä kotia. Tällöin kissa myös kohtaa todennäköisesti vähemmän muita kissoja ja välttää tappelut.
 • Tarkista pihasi mahdollisten vaarojen, kuten myrkyllisten kasvien (katso edellä), lukitsemattomien vajojen (jos ne sisältävät kemikaaleja) ja peittämättömien lampien, varalta. Piha kannattaa kiertää ja paikat arvioida ilkikurisen kissan näkökulmasta. Huomaat pian asioita, jotka voit korjata tehdäksesi pihasta kissalle turvallisen!
 • Käytä kemiallisia kasvintorjunta-aineita varoen. Rajoita kissan pääsyä pihalle kemikaalien käytön jälkeen ja pidä kissasi poissa nurmikolta tai pihalta käytettyäsi lannoitteita, kasvintorjunta-aineita tai hyönteismyrkkyjä, kunnes alue on kuivunut kokonaan.
 • Tarkista, ettei kukaan naapurustossa käytä myrkkyä hiirten ja rottien tappamiseen. Myrkky voi olla tappavaa, jos kissa syö myrkkyä suoraan tai syö myrkytetyn jyrsijän.
 • Jos sijainti ei mielestäsi ole riittävän turvallinen vapaata kulkua varten (ehkä asut vilkkaan tien lähellä), vaihtoehtoja kissan ulkoiluun ja liikuntaan löytyy kyllä. Voit esimerkiksi:
 • Rakentaa pihalle ison aitauksen, johon pääsee kissanluukusta. Aitauksessa tulee olla lämmin, säänkestävä osio, ja se tulee tehdä puoliksi aurinkoon, puoliksi varjoon. Pane aitaukseen puunrunko tai kiipeilyteline, köysiä ja orsia, kissanruohoistutus, hiekkalaatikko ja vesikippo.
 • Vaihtoehtoisesti voit aidata pihan niin, ettei kissa pääse karkaamaan.
 • Kun asennat kissanluukun, kissasi pääsee pihalle mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Lukittavat tai mikrosirun tunnistavat ja sen perusteella avautuvat kissanluukut ovat näppäriä.
 • Toivottavasti kissasi osaa rentoutua ulkona ja pysyy kodin lähistössä, mutta muista, että kissat voivat etsiä hyvinkin erikoisia paikkoja, joissa levätä ja joihin piiloutua. Varmista aina, ettei ajotiellä makaa kissaa, ennen kuin peruutat autoa.
 • Pyri pitämään kissasi öisin sisällä, jos suinkin mahdollista. Useimmat auto-onnettomuudet ja tappelut muiden kissojen kanssa tapahtuvat pimeän tultua.
 • Varmista, että kissalla on pikalukituksella ja hätäaukaisulla varustettu kaulapanta (siltä varalta, että kissa jää pannastaan kiinni johonkin), jossa on myös yhteystiedot sisältävä yhteystietolaatta.
 • Kaulapannassa oleva heijastin auttaa autoilijoita huomaamaan kissan yöllä.
 • Kissasi voi viihtyä itsekseen ulkona, mutta matkustaminen voi olla kokonaan toinen asia. Jos sinun täytyy kuljettaa kissasi johonkin, käytä aina suljettua, viltillä varustettua kantokoppaa (ei pahvilaatikkoa), jotta kissasi tuntee olonsa lämpimäksi ja turvalliseksi. Suihkuta kopan sisään rauhoittavaa feromonisuihketta, ennen kuin laitat kissasi kantokoppaan.

Kissan päästäminen ulos on rohkea päätös, mutta jos kissasi on innokas ja seikkailunhaluinen ja olet itse ryhtynyt kaikkiin tarvittaviin varotoimenpiteisiin, ulkoilu myös tarjoaa kissallesi runsaasti virikkeitä ja pitää sen fyysisesti hyvässä kunnossa.

Katso lisää >