Jatkuva koulutus: ikääntyneen koiran kouluttaminen

Koiranpentujen lisäksi myös vanhemmat koirat innostuvat kouluttamisesta ja saavat iloa oppiessaan uusia temppuja ja vahvistaessaan tunnesidettään omistajan kanssa. Aikuiset ja seniorkoirat nauttiva ja hyötyvät jatkuvasta koulutuksesta, erityisesti elämän muutostilanteissa.
Aikuisen tai ikääntyneen koiran koulutus
Aikuisen tai ikääntyneen koiran koulutus
Aikuisen tai ikääntyneen koiran koulutus

Esimerkiksi muuttaminen on paljon helpompaa, jos seniorikoirasi on hyvin koulutettu, ja se voi myös näyttää esimerkkiä uudelle koiranpennulle, joka on juuri liittynyt perheeseen.

Aikuisten ja seniorikoirien kouluttaminen auttaa vahvistamaan yhteyttänne, pitämään hauskaa ja tarjoaa koiralle fyysisiä ja älyllisiä virikkeitä. Kun koira on oppinut perusasiat, saatat hämmästyä, mitä kaikkea sille voi opettaa. Ehkäpä koira voi hakea lelut pihalta hauskemmalla tavalla: sen voi opettaa viemään lelut laatikkoon puolestasi. Vanhankin koiran voi opettaa hakemaan tohvelit tai etsimään kadoksissa olevan kaukosäätimen.

Hyvin koulutettu aikuinen koira on myös paljon turvallisempi koira, jonka kanssa on hauskempaa olla myös muiden ihmisten seurassa. Jos koira käyttäytyy yli-innokkaasti vieraiden saapuessa, seurauksena saattaa olla aikamoinen kohtaus. Pienellä koulutuksella koira on kuitenkin huoneen parhaiten käyttäytyvä tyyppi! Lähes jokaiselle koiralle voi opettaa perustottelevaisuutta ja paljon, paljon enemmän, riippumatta koiran rodusta, kokemuksesta tai iästä.

Aikuisen ja seniorikoiran kouluttaminen

Jos haluat aloittaa aikuisen tai seniorikoiran kouluttamisen ja tavata muita samanhenkisiä omistajia ja koiria, kannattaa liittyä hyvään, palkitsemiseen perustuvaan koirakerhoon, joka tarjoaa hyvän valikoiman kursseja eri-ikäisille ja eri taustoita tuleville koirille. Monet omistajat palaavat samaan kerhoon, jossa koira kävi pentukurssinsa ja saattavat tavata siellä ihmisiä ja koiria, joiden kanssa he ystävystyivät ensimmäisellä kerralla. Kyse on koulutuksen lisäksi myös hauskanpidosta! Lisätietoa lähialueen kerhoista ja kouluttajista löytyy netistä tai kennelliitosta.

Jos tarvitset apua ikääntyvän koiran kouluttamiseen, viikoittainen oppitunti tarjoaa erityisen ajankohdan, joka on omistettu koiralle. Se kehittää taitojasi kouluttajana ja koiran ohjaajana ja auttaa harjoittamaan koiran keskittymistaitoja. Koira hyötyy tuntien luomasta rakenteesta, ja kotiharjoittelu tarjoaa sille henkisiä virikkeitä.

Koiran koulutuksen sisältö riippuu tavoitteista ja koiran taidoista. Asiasta kannattaa keskustella ammattikouluttajan kanssa. Ehkäpä tarvitsette tottelevaisuuden kertauskurssin tai henkilökohtaista koulutusta tai sosiaalistamista muiden aikuisten koirien kanssa, jos koirasi on vasta liittynyt perheeseen tai tulee löytöeläinkodista. Ehkäpä löydätte yhteisen harrastuksen ja alatte harjoitella jotain koiraurheilulajia, kuten agilitya tai flyballia.

Jos et halua osallistua kurssille, kannattaa tutustua aikuisen koiran kouluttamista koskevaan kirjallisuuteen, jota on saatavilla erittäin laajasti. Käy kirjastossa tai etsi kirjallisuutta verkosta, niin pääset aloittamaan uuden harrastuksen parhaan ystäväsi kanssa.

Two Dogs Green Icon

Seniorikoiran kouluttaminen

Vanhalle koiralle voi itse asiassa opettaa uusia temppuja. Seniorikoiran kouluttaminen ei eroa lainkaan aikuisen koiran kouluttamisesta! Haasteet ovat tärkeitä, jotta koira pysyy terävänä, oli se minkä ikäinen tahansa. Uusien asioiden oppiminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta sen kognitiivinen toiminnallisuus voidaan säilyttää. Aivoja kannattaa verrata lihakseen: jos sitä ei harjoiteta, se heikkenee. Koira nauttii, kun saa viettää aikaa kanssasi yhdessä harjoitellen, oli kyseessä sitten kouluttamaton rescuekoira tai uusien temppujen opettaminen perheen lemmikille. Jos koira motivoidaan ja palkitaan oikein, se on innokas oppilas, ja aina parempi, jos olette tunteneet toisenne vuosikausia. Kun vanhempi koira harjoittelee itselleen tutun ihmisen kanssa, se nauttii siitä aivan yhtä paljon kuin lempilelunsa kaluamisesta.

Erityistekijät, jotka on huomioitava seniorikoiran koulutuksessa

Senior black and tan Alsation standing with owner

Kuten kaikenikäisten koirien palkitsemiseen perustuvassa koulutuksessa, pidä mielessä, että kaikki ruokapalkinnot lasketaan koiran päivän ruoka-annokseen. Erityisen tärkeää tämä on seniorikoirien kohdalla, sillä niiden aineenvaihdunta on hidastunut, ja niiden paino nousee usein herkästi. Haluat koiran varmasti pysyvän huippukunnossa, joten täytyy varmistaa, että se saa tasapainoista ravintoa. Koiria pidetään seniorina eri iässä rodun koosta riippuen. Keskimäärin koira muuttuu kuitenkin senioriksi täytettyään seitsemän vuotta (pienistä roduista tulee senioreita vanhempana ja isoista nuorempana).

Kun vanhempaa koiraa kouluttaa, ota huomioon mahdolliset koiran terveyteen liittyvät erityisvaatimukset. Jos koiralla on esimerkiksi nivelrikko, sen niveliä ei kannata rasittaa liiallisella fyysisellä harjoittelulla. Koiran kanssa ei saa harjoitella liukkaalla lattialla.

Seniorikoirasi haluaa miellyttää sinua ja pitää edelleen hauskaa, joten se ei ehkä halua kertoa sinulle, kun ovat saaneet tarpeekseen harjoittelusta. Varo, ettet väsytä koiraa liikaa, sillä se saattaa tehdä tyynesti parhaansa miellyttääkseen sinua, vaikka oikeasti haluaisi juoda vettä ja ottaa nokoset! Koiravanhuksen harjoittelu vaatii paljon keskittymistä ja mahdollisesti fyysistä ponnistelua, joten se saa koiran myös väsymään. Lyhytkestoiset harjoituskerrat usein ovat parempi vaihtoehto koiralle kuin harvoin tehtävät koulutusmaratonit, ja ne ovat myös paljon hauskempia. (Haluatko lisätietoja seniorikoiran hoidosta? Tutustu tähän kätevään oppaaseen.)

Pidä silmällä koiran tarpeita ja kehitä hauska koulutusohjelma, joka ei rasita koiraa liikaa. Pian teillä molemmilla on hauskaa ja luultavasti myös naapuruston parhaiten koulutettu koira.