Koiralle sopiva ja turvallinen koti ja piha

Kasvattajat luovuttavat koiran yleensä seitsemän- tai kahdeksanviikkoisina. Innokkaan uuden omistajan mielestä aika saattaa kuitenkin tuntua pieneltä ikuisuudelta. Tämä aika kannattaa käyttää sen varmistamiseen, että koti on koiralle turvallinen ympäristö ja valmis uuden tulokkaan saapumiseen.
Koiralle sopiva ja turvallinen koti ja piha
Koiralle sopiva ja turvallinen koti ja piha
Koiralle sopiva ja turvallinen koti ja piha

Ulkotilojen turvallisuus

Tarvitset paljon aikaa kaikkiin valmisteluihin, jotta koti ja piha ovat valmiit pennun saapumiseen. Mahdolliset kodin riskitekijät täytyy tarkastaa silloinkin, kun kotiin muuttaa aikuinen koira.

Koiranpennulle turvallinen koti

Golden retriever puppy with red chew toy in mouth
 • Aseta lapsilukot keittiön alakaappeihin, varsinkin, jos niissä säilytetään puhdistusaineita.
 • Kun pora on jo esillä, voit samalla asentaa portaikkojen ylä- ja alapäähän portit, jos haluat estää koiran pääsyn johonkin tilaan.
 • Poista kotoa kaikki, joka voi olla koiralle myrkyllistä tai vaarallista, kuten myrkkykasvit (vehkat, mistelit, joulutähdet), kemialliset puhdistusaineet ja hyönteismyrkyt.
 • Pidä uunin, mikron, pesukoneen, kuivausrummun ja pyykkikoneen ovet kiinni. Laita muistilappuja oviin muistuttamaan ihmisiä siitä, että koneiden sisältö täytyy tarkastaa ennen niiden käyttöä, sillä pieni koiranpentu voi pitää lämmintä kuivausrumpua vastustamattoman ihanana nukkumispaikkana.
 • Koirat eivät hahmota korkeutta ja syvyyttä samalla tavoin kuin ihmiset. Kun kodista on tekemässä turvalliseksi koiralle, täytyy varmistaa, ettei koira pääse hyppäämään tai putoamaan ikkunasta, varsinkaan ylemmissä kerroksissa.
 • Koiranpennut ovat täynnä energiaa, ja kun pentu ryntäilee ympäri taloa, se saattaa liukastua tai kaatua ja loukkaantua.
 • Yritä löytää paikat, joissa vauhti saattaa nousta liian kovaksi ja laita niihin liukuestemattoja. Samoin liukkaat laminaatti- ja puulattiat kannattaa peittää matoilla.
 • Palavat kynttilät, suitsukkeet tai öljyt ovat todellinen uhka uteliaan koiranpennun lähellä. Älä sytytä elävää tulta, ja laita takkatulen eteen suojus.
 • Piilota kaikki roikkuvat sähkökaapelit huonekalujen taakse, sillä pennun mielestä ne saattavat näyttää vastustamattoman houkuttelevalta pureskeltavalta. Voit myös hankkia johtosuojan tai kaapelikourun, joita saa kaikista elektroniikka- ja kodintarvikeliikkeistä.
 • Hanki runsaasti puruleluja, jotta hampaita vaihtava koira pysyy poissa tuolinjalkojen, kännyköiden tai sähkökäyttöisten tavaroiden parista.
 • Kun koira on saapunut kotiin, pidä vessanpöntön kansi alhaalla: jotkut koirat eivät voi vastustaa pöntöstä juomista!

Koiranpennulle turvallinen piha

Pihan täytyy olla turvallinen paikka, jossa koira voi ulkoilla vapaasti, mutta ei pääse karkaamaan. Onkin tärkeää tehdä pihasta koiralle turvallinen paikka ennen kuin koiranpentu saapuu. Muutama huomioitava asia:

 • Varmista, että aita on riittävän korkea, ettei energiaa täynnä oleva koira pääse karkuun (keskikokoisella koiralla on yleensä oltava vähintään kaksi metriä korkea aita!) Tarkasta, ettei aidassa ole reikiä, joista koira pääsee pujahtamaan läpi tai ali. Varmista myös, että aitarakenne on kaivettu tarpeeksi syvälle maahan, jotta koira ei pääse kaivamaan sen ali, ja riittävän vahva, jotta se kestää sitä päin hyppivän pennun.
 • Erityisesti terrierit tunnetaan taitavina kaivajina, joten aita ja piha kannattaa tarkastaa säännöllisesti. Näin tarvittavat korjaukset voi hoitaa saman tien. Voit kanavoida epätoivottua kaivamista osoittamalla pennulle oman hiekkalaatikon tai kuopan, jota se voi kaivaa sydämensä kyllyydestä.
 • Jotkut koirat eivät voi vastustaa kukkien ja kasvien kaivamista ylös, joten innokkaiden puutarhureiden kannattaa aidata rakkaimmat perennansa!
 • Siirrä tikkaat tai muut tasot, joille koira tuntea kiusausta hypätä, ja varusta uima-altaat, paljut ja lammet aidalla tai peitä kunnon kannella, kun ne eivät ole käytössä.
 • Huolehdi, että koira pääsee suojaan tuulelta ja sateelta, jos se viettää päivänsä tai yönsä osin ulkona. Kuumina päivinä se suojaa myös auringolta. Poikkeuksellisen kylmällä tai kuumalla ilmalla koira kannattaa viedä sisätiloihin, vaikka se yleensä viettäisi aikansa ulkona.
 • Älä käytä pihalla kaakaopuusta valmistettua kuorikatetta, sillä se on koiralle myrkyllistä.
 • Koiralle turvallisella pihalla on vain koiralle vaarattomia kasveja. On olemassa vältettäviä kasveja, jotta myrkytyksen tai ihoärsytyksen riski vältetään. Yleisiä kasveja vältettävien listalla ovat muun muassa liljat, atsaleat, narsissit, tomaatti, sormustinkukat, marjakuuset ja hortensia. Nämä voivat aiheuttaa ihoärsytystä tai myrkytysoireita. Jos koirasi syö edes osan myrkyllisestä kasvista, mene suoraan eläinlääkärin vastaanotolle ja ota mukaasi syöty kasvi, jos mahdollista.
 • Älä koskaan anna koiranpentusi pureskella mitään, mitä se löytää puutarhasta. Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos pelkäät koiran syöneen jotain sopimatonta.
 • Älä koskaan käytä etana-, rikkaruoho- tai rotanmyrkkyä (elleivät ne ole lemmikkiystävällisiä), sillä ne ovat erittäin myrkyllisiä.
 • Estä koiran pääsy autotalliin, sillä monet autoon liittyvät kemikaalit, esimerkiksi jäähdytinneste, ovat niille erittäin haitallisia.
 • Jos pihassa on portti, muistuta kaikkia, kuinka tärkeää se on sulkea. Porttiin voi asentaa itsestään sulkeutuvan mekanismin, mutta se kannattaa ohjelmoida sulkeutumaan pehmeästi, jotta koira ei jää väliin.
Brown puppy sitting in grass

Koiran suojaaminen kotipihaa kauempana

 White german shepherd walking on lead with owner

Jo pihatieltä lähteminen saattaa olla riski, sillä koirat ovat erittäin taitavia piiloutumaan auton peileistä. Pidä ne kaukana liikkuvista ajoneuvoista, myös omastasi.

 • Varmista, että koira on kytkettynä hihnaan ennen kuin avaat oven, jotta se ei pääse ryntäämään tiehensä.
 • On erittäin tärkeää varmistaa, että koira pysyy viileänä kesähelteillä. Koiraa ei saa koskaan jättää kuumaan autoon. Pidä aina mukana runsaasti raikasta vettä. Sitä tarvitaan lenkillä.
 • Talvella täytyy olla erityisen tarkkana, sillä teiden suolauksessa saatetaan käyttää myös muita kemikaaleja, jotka ovat nieltynä haitallisia koirille.
 • Jotkut teiden päällysteet voivat ärsyttää koiran tassuja, samoin kuin ruohonsiemenet, joten ne kannattaa pyyhkiä huolella jokaisen lenkin jälkeen.
 • Älä jätä ruokaa keittiön tasoille ilman valvontaa. Koiran voi ensinnäkin olla mahdotonta vastustaa kiusausta, mutta täytyy myös muistaa, että monet tavalliset ruoka-aineet ovat koiralle haitallisia, esimerkiksi suklaa, viinirypäleet, sipuli ja valkosipuli.

  Lista saattaa kuulostaa hurjalta, mutta yleensä terveen järjen käyttö riittää. Hieman harjoittelua, ja asian muistaa kuin itsestään. Ennaltaehkäisy on aina parempi tapa kuin jälkien korjailu, aivan niin kuin ihmisvauvankin kanssa.

Koiralle sopiva ja turvallinen koti ja piha