Pitäisikö minun pitää kissani sisätiloissa?

Pitäisikö minun pitää kissani sisätiloissa?

Pitäisikö minun pitää kissani sisätiloissa?

Pitäisikö minun pitää kissani sisätiloissa?

Pitäisikö minun pitää kissani sisätiloissa?

Pitäisikö minun pitää kissani sisätiloissa?
07/31/2018

Pitäisikö minun pitää kissani sisätiloissa?

Euroopassa suurin osa kissoista saa liikkua ulkona vapaasti, mutta yhä useampi omistaja tekee valinnan kissan pitämisestä sisäkissana. Artikkelissa tarkastellaan molempien valintojen hyviä ja huonoja puolia.

Sisätiloissa pysymisen hyödyt

Sisätiloissa pysymisen hyödyt

 

Vasta kissanhiekan tulo markkinoille 1950-luvulla antoi kissanomistajille mahdollisuuden pitää kissa sisäkissana. Sen jälkeen on havaittu, että sisäkissat elävät keskimäärin pidempään kuin vapaasti ulkoilevat kissat. Tämä johtuu siitä, että sisäkissoilla on pienempi riski:

  • Varkaus – mitä arvokkaampia rotukissat ovat, sitä enemmän niitä myös varastetaan.
  • Eksyminen– ulkokissat jäävät joskus loukkuun autotalliin, ulkorakennukseen tai jopa auton takaluukkuun.
  • Auto-onnettomuus – merkittävä kissojen kuolinsyy, erityisesti nuorten kissojen kohdalla, jotka eivät ole vielä tottuneet liikenteen vaaroihin.
  • Petoeläimet – sisäkissat ovat suojassa ketuilta ja muilta petoeläimiltä.
  • Tappelut – ellei kissa riitaudu muiden talouden eläinten kanssa, sisäkissat pysyvät erossa kissa- ja koiratappeluista.
  • Myrkytys – ei kovin yleistä, mutta toisinaan ulkokissat voivat vahingossa syödä vaarallisia aineita, kuten pakkasnestettä, etanamyrkkyjä tai rotanmyrkkyä.
  • Tartuntataudit. – sisäkissat ovat turvassa taudeilta, jotka tarttuvat kissasta toiseen lähikontaktissa. Jotkut eliöt ja jopa loiset saattavat kuitenkin kulkeutua sisätiloihin ihmisten vaatetuksen ja kenkien mukana. On tärkeä pitää huolta myös sisäkissan rokotuksista ja madotuksesta, jotta kissa pysyy terveenä.
  • Luonnonsuojelulliset syyt – sisäkissat eivät saalista turhaan, ja ulkokissat aiheuttavat suuren määrän lintukuolemia, erityisesti lintujen pesimäaikaan.
  • Kun ikää kertyy, kissa saattaa viihtyä aiempaa paremmin sisäkissana. Jotkut kissat alkavat ikääntyessään nauttia sisätilojen mukavuudesta ja turvasta entistä enemmän, eivätkä halua lähteä ulos.

 

Vapaan ulkoilun hyödyt kissalle


Sisäkissan elämän hyödyistä huolimatta myös ulkoilussa on etunsa.

Suurin hyöty on kissan henkisen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Kissat on tarkoitettu metsästämään ja merkitsemään reviirinsä ja käyttämään erittäin kehittyneitä haju-, kuulo- ja tuntoaistejaan sekä erikoistunutta näköaistiaan saaliseläinten vaanimiseen ja metsästämiseen.

Kissan päästäminen ulos antaa sille mahdollisuuden toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä ja luultavasti tästä johtuen ulkoilevilla kissoilla on vähemmän mielenterveysongelmia ja käytöshäiriöitä kuin sisäkissoilla. Ulkokissat saavat myös enemmän liikuntaa, joten niillä esiintyy vähemmän ylipainoa ja siihen liittyviä terveysongelmia.

Vapaan ulkoilun hyödyt kissalle

Valinta on sinun!


Molemmissa on hyötynsä ja haittansa. Ei ole oikeaa tai väärää, kun valitset elääkö kissasi ulkona vai sisällä. Tärkeintä kuitenkin on, että kissa saa hyvää hoitoa, hyvää ravintoa ja runsaasti virikkeitä, jotka tukevat sen henkistä hyvinvointia.

Jaa tuote tuntemiesi henkilöiden kanssa

ShareEmailtwitterFB