Yleisiä kissaan ja veteen liittyviä kysymyksiä

Monilla omistajilla on kissaan ja veteen liittyviä kysymyksiä. Kissat tunnetaan siitä, että ne vihaavat kaikkea märkää, mutta osa kissoista käyttäytyy täysin päinvastoin. Veden suhteen monet kissat käyttäytyvät hyvin samalla tavoin, mutta kissoilla on myös paljon eroja. Olemme vastanneet yleisimpiin kissoihin ja veteen liittyviin kysymyksiinne.
Kissat ja vesi | Yleisiä kysymyksiä ja vastauksia
Kissat ja vesi | Yleisiä kysymyksiä ja vastauksia
Kissat ja vesi | Yleisiä kysymyksiä ja vastauksia

Ei pidä paikkaansa, että kaikki kissat vihaavat vettä – itse asiassa jotkut kissat rakastavat pientä pulahdusta veteen! Useimpien kissojen vaistot kuitenkin kehottavat niitä välttämään kastumista. Tämä johtuu kissojen pitkästä historiasta kotieläiminä sekä niiden voimakkaasta selviytymisvietistä. Kissat ovat tottuneet olemaan kuivia, joten ne myös haluavat pysyä kuivina.

Kissoja on kesytetty satojen vuosien ajan. Alkunsa kissojen kesyttäminen on saanut Egyptistä ja muista kuuman ja kuivan ilmaston maista. Kehityksensä varhaisessa vaiheessa kissat eivät tarvinneet suuria määriä vettä selviytyäkseen. Kastuminen onkin harvoin ollut tarpeen niiden selviytymisen kannalta. Myös omistajat ovat suojanneet kissojaan sääoloilta. Monia koirarotuja on sen sijaan kasvatettu siinä tarkoituksessa, että ne lähtevät omistajiensa mukaan metsästämään myös vähemmän aurinkoisella säällä, joten niiden on täytynyt oppia selviytymään kaikenlaisissa sääolosuhteissa. Tämän takia niin monet koirat todennäköisesti syöksyvät lenkillä ollessaan mielellään veteen.

Kannattaa muistaa, että kotikissan kastelusta ei juurikaan ole hyötyä, joten kissat eivät koe tarvetta siihen. Yleensä kissat pystyvät pitämään itsensä varsin puhtaina ilman vettäkin. Kissat eivät osaa ravistella itseään kuivaksi koirien tavoin, eivätkä ne ole kehittyneet saalistamaan vedessä tai veden ympäristössä. Kaikki tietävät, että kissat myös käpertyvät sisällä mielellään lämpimiin paikkoihin. Voikin olla, että kastuminen saa kissat palelemaan.

Useimmat kissat eivät yksinkertaisesti hyödy kastumisesta. Jos kissa onnistuu välttelemään kastumista suurimman osan elämäänsä, se tottuu veteen entistä huonommin. Tällöin sen vastenmielisyys kastumista kohtaan vain voimistuu ajan myötä. Asiaa ei kuitenkaan kannata murehtia. Joissakin tilanteissa kissa on pakko kastella, eikä kaatosateeseen jäämisestä tai lammikkoon pulahtamisesta yleensä ole sille mitään haittaa.

Osaavatko kissat uida?

Yllättävää kyllä, kissat ovat luontaisia uimareita. Niitä ei tarvitse opettaa uimaan; jos kissa päätyy esimerkiksi järveen, sen vaistot käskevät sitä pysymään pinnalla, aivan kuten koirillakin. Useimmat kissat eivät viihdy vedessä kauemmin kuin on tarpeen, mutta jos ne huomaavat olevansa pulassa, ne hyppäävät empimättä veteen päästäkseen pakoon.

Ajatus uimataitoisesta kissasta ei ole kovinkaan omituinen. Lämpimissä ilmastoissa elävät villikissat – kotikissojemme esi-isät – uivat tai kahlaavat usein vedessä jäähdytelläkseen. Jotkut villikissat jopa kalastavat. Kaikki kissat, niin koti- kuin villikissat, ovat taitavia huolehtimaan itsestään. Uimataito on vain yksi kissojen monista selviytymistaidoista.

Kissat ja vesi | Yleisiä kysymyksiä ja vastauksia

Monet uskovat, että turkkilaiset vanit rakastavat vettä ja uivat aina, kun mahdollista. Tätä ei ole todistettu, mutta monet turkkilaisten vanien omistajat ovat kertoneet, että heidän kissansa tykkää leikkiä kylvyssä ja suihkussa sekä pulahtaa mielellään uimaan aina vesistön nähdessään.

On myös mahdollista, että turkkilaiset vanit eivät ole sen ihastuneempia veteen kuin muutkaan rodut, sillä niiden vesirakkaudesta ei ole muita todisteita kuin tarinoita. Varmaa on kuitenkin se, että kissasi inho vettä kohtaan riippuu pitkälti sen luonteesta. Jotkut kissat ovat luonnostaan hyvin varovaisia, kun taas toiset rakastavat leikkimistä ja paikkojen tutkimista, vaikka se tarkoittaisikin sitä, että välillä tassua täytyy kastaa pesualtaaseen. Jos kissasi leikkii mielellään hanan kanssa, eikä siitä ole haittaa, anna sen pitää hauskaa. Jos kissasi sen sijaan ei osoita minkäänlaista mielenkiintoa vettä kohtaan, älä pakota sitä – kissasi ei todennäköisesti reagoi hyvin!

Pelkäävätkö kissat vettä?

Useimmat kissat eivät pidä vedestä, mutta ne eivät varsinaisesti pelkää sitä. Siksi kissat syöksyvätkin empimättä veteen, jos ainoa pakoreitti kulkee veden kautta. Kissat pitävät turkkinsa mieluummin lämpimänä ja kuivana, mutta ne osaavat uida luonnostaan. Kissat siis välttelevät vettä enemmänkin omasta halustaan kuin varsinaisesta tarpeesta. Monet kissat jopa leikkivät mielellään valuvan hanan kanssa. Sitä ne eivät tekisi, jos pelkäisivät vettä!

Miksi kissani leikkii vedellä?

Vaikka kissasi ei olisi koskaan osoittanut mielenkiintoa uimista kohtaan, juokseva vesi voi kiehtoa sitä. Monet kissat eivät kiinnitä minkäänlaista huomiota valuvaan hanaan, mutta jotkut kissat tuijottavat tai läpsivät sitä mielellään. Jotkut kissat jopa rientävät viivana paikalle, kun suihku käynnistetään – eivät välttämättä hypätäkseen suihkun alle, vaan vain katsellakseen valuvaa vettä.

Käytökselle ei ole löydetty todistettua syytä, mutta teorioita on useita. Suositun teorian mukaan tippuvan veden näky ja ääni herättää kissan saalistusvaiston. Ropisevan veden ääni ja liike – etenkin, jos valo osuu pisaroihin – voi saada kissan siirtymään saalistustilaan. Veden kanssa leikkiessään kissallasi on sama intensiivinen ilme kuin silloin, kun se jahtaa laserosoitinta tai hyökkää leluhiiren kimppuun.

Kissa tajuaa pian, ettei vettä voi napata ja syödä, mutta se ei estä sitä, että vesi kiehtoo kissaasi. Jos kissasi siis läiskii vuotavaa hanaa mielellään, eikä vaaranna samalla itseään, anna kissan jatkaa touhujaan.