Juhlat, koirat ja ilotulitteet

Koira on hauskaa seuraa vuoden ympäri ja viettää omistajansa kanssa mielellään mahdollisimman paljon aikaa. Kaikki koirat eivät kuitenkaan pidä vieraista äänistä ja ihmisjoukoista, ja ilotulitteita ja kovia ääniä pelkäävät koirat tarvitsevat juhlien aikaan erityishuomiota.
Koira ja ilotulitteet | Vinkkejä juhliin ja tapahtumiin
Koira ja ilotulitteet | Vinkkejä juhliin ja tapahtumiin
Koira ja ilotulitteet | Vinkkejä juhliin ja tapahtumiin

Ilotulitteita pelkäävän koiran voi rauhoittaa ja pitää sen tyytyväisenä, kun käyttää hieman aikaa ja vaivaa. Tässä on muutama vinkki, joka auttaa koiraa nauttimaan yhtä paljon kuin omistajansakin, oli tapahtuma mikä tahansa.

Koira ja ilotulitukset

Koira ei ehkä nauti ilotulituksista yhtä paljon kuin sinä, eikä ihme. Kovat, äkkinäiset äänet, joiden lähde on epäselvä, ovat koiran mielestä pelottavia ja hämmentäviä, erityisesti jos koira on tottunut rauhaan ja hiljaisuuteen.

Vaikka koirasi pelkäisi ilotulituksia, ei ole syytä peruuttaa rakettisuunnitelmia. Seuraa näitä vinkkejä, ja uuden vuoden aatto sujuu ongelmitta.

Ennen ilotulituksia

 • Totuta koira ilotulitusten ääniin

  Jos koirasi pelkää kovia ääniä, pyydä eläinlääkäriä suosittelemaan koiran käyttäytymiseen erikoistunutta ammattilaista. Koulutus ja siedättäminen voivat auttaa koira ymmärtämään, ettei pamahduksista ja räjähdyksistä kannata välittää, erityisesti jos koulutus aloitetaan nuorena. Koirien totuttamiseksi koviin ääniin on tehty myös CD-levyjä.

 • Pidä koira sisällä pimeän tulon jälkeen

  Koira kannattaa viedä kävelylle valoisan aikaan ja pitää sisällä, kun pimeä laskeutuu. Vaikka et itse ampuisi raketteja, naapurisi saattavat suunnitella sellaista, ja koira saattaa säikähtää.

  Paniikkiin joutuessaan eläin saattaa helposti sännätä karkuun, kadota ja loukkaantua, joten tässäkin tilanteessa mikrosirutus on turvallisuustekijä.

 • Keskustele eläinlääkärin kanssa

  Jos koira pelkää ilotulituksia, eikä sen käytös helpota, kerro eläinlääkärille, että kovat äänet saavat koiran levottomaksi. Kaupallisia ratkaisuja on saatavilla, esimerkiksi feromonisuihkeiden muodossa, ja eläinlääkäri osaa neuvoa, mikä voisi olla kovia ääniä pelkäävälle koiralle hyvä ratkaisu.

Ilotulitusten aikana

 • Pysy itse rauhallisena ja rauhoittele koiraa

  Koira seuraa käytöstäsi, olethan sen luotettavin ystävä. Pysy rentona ja rauhallisena, äläkä hössötä koiran kanssa yhtään tavallista enempää, vaikka se vaikuttaisi hermostuneelta. Jos koira pelkää raketteja, kannattaa rauhoitella sitä ja vakuuttaa, että kaikki on hyvin. Pyri toimimaan mahdollisimman tavalliseen tapaan, ja pian koira alkaa noudattaa esimerkkiäsi.

 • Vaimenna äänet

  Jos koira on kanssasi kotona, vedä verhot ikkunoiden eteen ja pidä ikkunat kiinni, jotta ilotulitteiden äänet heikkenevät. Soita musiikkia tai laita televisio päälle luomaan tasaista, tunnistettavissa olevaa taustamelua, joka peittää alleen epäsäännöllisesti kuuluvat pamahdukset.

Dog sleeping on sofa

Ulkoilmajuhlat

Ellei koira pysty keskittymään vain omistajaansa ja tämän käskyihin, sitä ei kannata viedä ulkoilmafestivaaleille tai ilotulitusnäytökseen. Koiran täytyy sietää yllättäviä ääniä ja ihmisjoukkoja läheisyydessään, ja jos sen sietokyvystä on pienintäkään epäilystä, on parempi ottaa varman päälle ja jättää koira kotiin. Lisää mielenrauhaa saa, kun hankkii koiravahdin, joka pitää lemmikkiä silmällä sillä aikaa, kun olet juhlimassa.

Palkitse hyvä käytös

Two dogs sitting for treats

Jos koira käyttäytyy juhlissa hyvin, seuraa vieressä ulkona tai makailee rauhallisesti asunnon toisessa osassa vieraiden pitäessä hauskaa, on tärkeää ilmaista sille, kuinka hyvin se on käyttäytynyt.