Koiramatkailijan Tarkastuslista

Kun perhe lähtee lomamatkalle, koiran ei tarvitse jäädä kotiin. Koira voi itse asiassa olla mainio matkakumppani, sillä monet hotellit ja matkanjärjestäjät eri maissa tarjoavat palveluja myös lemmikeille. Yhdessä lomastanne tulee varmasti elämys!
Koira mukaan matkalle | Kätevä muistilista
Koira mukaan matkalle | Kätevä muistilista
Koira mukaan matkalle | Kätevä muistilista

Koiran kanssa lomailu on helpointa, kun tekee kunnon ennakkosuunnitelmat: majoitus, matkajärjestelyt ja paperityöt voidaan järjestää jopa kuukausia ennen matkaanlähtöä, mikä vähentää stressiä ja lisää kaikkien viihtyvyyttä.

Loma koiran kanssa ei välttämättä suuntaudu ulkomaille, sillä myös lähempänä kotia on hyviä ja vielä helpompia vaihtoehtoja. Sekä kotimaassa että ulkomailla löytyy nykyään monenlaisia koiraystävällisiä hotelli- ja muita majoitusvaihtoehtoja joka makuun ja budjettiin. Myös harrastusloma koiran kanssa voi olla hauska vaihtoehto, jonka aikana pääset nauttimaan koiraharrastuksista ja -urheilusta ammattitaitoisen kouluttajan ohjauksessa ja muiden koiraihmisten seurassa.

Jos suunnittelet lomaa ulkomailla, muistilistalle täytyy laittaa lemmikkipassi, rokotteet ja mahdolliset matkustusta koskevat säädökset. Jos matka suuntautuu kauemmas, kannattaa tutustua eläimen lentomatkustamista koskevaan artikkeliimme.

Hauskaa matkaa koiran kanssa

Dalmation sitting in carrier

Kun pitää muutaman yksinkertaisen asian mielessä, koiran kanssa lomailu on helpompaa. Ota kynä käteen ja varmista, että olet miettinyt kaikkia alla olevan listan asioita. Kun olet tehnyt sen, ainoa jäljellä oleva asia on innostua matkastasi.

  • 1. Totuta koiranpentu automatkustamiseen mahdollisimman varhain. Se vähentää matkojen stressaavuutta. Totuta pentu autoon tarjoamalla sille herkkuja, leluja ja runsaasti rohkaisua.
  • 2. Koira saattaa menettää huomaavan määrän nestettä läähättämällä. Ota mukaan vesikulho ja -pulloja, jotta voit varmistaa, että koiran nestetasapaino pysyy kunnossa.
  • 3. Muista pakata runsaasti muovipusseja koiralle, että se pääsee tekemään tarpeensa. Koiran perustarpeet eivät muutu lomallakaan.
  • 4. Oli matkustusmuoto sitten juna, laiva tai lentokone, koiralle tarkoitettu kuljetuskoppa on tärkeä varuste, erityisesti ajomatkalle autolla, jossa on tilava, turvallinen tavaratila. Aloita täydellisen etsiminen mahdollisimman varhain.
  • 5. Tiedustele lento- tai junayhtiöltä kantokopan kokovaatimuksista, sillä ne saattavat vaihtelevat koiran korkeuden ja painon mukaan. Näin vältät viime hetken paniikin!
  • 6. Jos koira ei ole tottunut kantokoppaan, totuttelu kannattaa aloittaa useita viikkoja ennen matkaa. Jätä kantokoppa avonaisena esille, sisällään pehmeitä petivaatteita, ja sisään voi toisinaan laittaa herkun.
  • 7. Varmista, että koirat ovat tervetulleet majoituspaikkaan ja, jos majoitut jonkun kotona, varmista lähin paikka, jossa koira voi käydä tarpeillaan.
  • 8. Muista ajatella myös muiden lemmikkien läsnäoloa (matkalla tai kohteessa) ja sen vaikutusta koiran käyttäytymiseen. Haluaako koira jahdata B&B:n omistajan kissaa tai haukkua muita eläimiä kulkuvälineessä?
  • 9. Ennen lomalle lähtöä kannattaa käydä eläinlääkärin tarkastuksessa, erityisesti jos tarkoitus on lentää. Kaikki eläimet eivät sovellu kaikkiin liikennevälineisiin, ja lentäminen voi olla joistain lemmikeistä liian stressaavaa.

Jos haluat tehdä koiran ulkomaanmatkasta helpomman, lue lisää virallisista säädöksistä.

Suomessa, ota yhteyttä:

kuluttajapalvelu@fi.nestle.com

Puhelin: 0800 0 6161

Green dog logo

Koiran jättäminen kotiin

Kaikki koirat eivät kuitenkaan ole matkailijoita. Kannattaa harkita iäkkäämpien ja sairaiden koirien sekä koirien, jotka ahdistuvat pienissä tiloissa tai matkustaessa, jättämistä kotiin luotettavan koiravahdin kanssa tai koirahoitolaan.

Vaihtoehtoja on paljon ja joka budjettiin löytyy sopiva, joten varmista, että löydät jotain omalle koirallesi sopivaa. Kannattaa lukea koiravahti- ja koiran päivähoitopalveluista, jos haluat apua teille molemmille parhaan vaihtoehdon löytämiseen.

Internet on oiva apu koirahoitajan tai -hoitolan löytämiseen sekä koiraystävällisten majoitusvaihtoehtojen tutkimiseen.

Muista pitää koiran paras mielessä, kun mietit lähteekö se mukaan lomalle vai jääkö kotiin. Kun koira on tyytyväinen, lomasikin sujuu hyvin!