Koiraurheilua ja liikuntaa lemmikillesi

Vaikka kävelisitte koiran kanssa joka päivä eri reittiä, kävisitte usein koirapuistossa ja leikkisitte yhdessä, joskus saattaa käydä mielessä, että jotain muutakin voisi keksiä.
Koiraurheilua ja liikuntaa lemmikillesi
Koiraurheilua ja liikuntaa lemmikillesi
Koiraurheilua ja liikuntaa lemmikillesi

Siihen koiraurheilun jännittävä maailma on omiaan! Koira voi kokeilla lukuisia uusia ja hauskoja koiraurheilulajeja, joista myös omistaja nauttii. Osa lajeista vaatii erikoisvälineitä tai tietynlaisen harrastuspaikan, mutta luovuudella niitä kaikkia voi harjoitella myös kotona.

Koiraurheilussa ei ole läheskään aina kyse kilpailusta: se on myös erinomainen tapa tavata muita koiria ja myös omistaja pääsee seurustelemaan. Jotkut koirat myös tajuavat kilpailevansa ja nauttivat siitä – erityisesti voittamisesta! Paljon liikuntaa kaipaavat rodut voivat polttaa ylimääräistä energiaa koiraurheilulajeissa, jotka edistävät myös fyysistä terveyttä.

Koiran kanssa voi kokeilla lukuisia urheilulajeja, joista olemme keränneet tähän suosituimmat. Hauskoja leikkejä!

Agility

Agility on erittäin suosittu moderni koiraurheilulaji. Lajissa harjoitellaan ja testataan koiran ketteryyttä ja yhteistyötä ohjaajan kanssa.

Laji esiteltiin ensimmäisen kerran Cruft’s-näyttelyssä vuonna 1977, ja kaikki alkoi koirien pienestä estejuoksuradasta. Se oli osallistuneiden koirien ja omistajien kesken suuri menestys, ja lajista tuli saman tien huippusuosittu.

Mitä agility on?

 • Agilityssa koira suorittaa esteradan ohjaajan neuvojen perusteella.

 • Koira juoksee ilman hihnaa ja sitä hallitaan ainoastaan äänen ja ruumiinkielen avulla, joten tottelevaisuuskoulutus on tarpeen.

  Runsas liikuntaa auttaa pitämään sekä koiran että ohjaajan hyvässä kunnossa ja myös ohjaajan taidot kehittyvät joka harjoituskerralla. Jos koira osallistuu kilpailuihin, tulee tarkkuudesta ja nopeudesta tärkeitä taitoja. Uusien taitojen omaksumisesta on kuitenkin hyötyä myös silloin, kun tarkoitus on vain pitää hauskaa – vaikka koira itsepintaisesti alittaisi esteen, jonka yli kuuluisi hypätä.

  Lisätietoja agilitysta ja kilpailutoiminnasta kennelliiton sivuilta.

Flyball

Flyball on estejuoksulaji, jossa kaksi neljän koiran joukkuetta kilpailee toisiaan vastaan.

Mitä flyball on?

 • Flyball is an obstacle race involving two teams of four dogs.

 • Yksi koira molemmista joukkueista juoksee yhtä aikaa läpi esteradan (yleensä neljä estettä), menee laatikolle, laukaisee etutassullaan pallokatapultin, ottaa kiinni laatikosta lentävän pallon ja juoksee takaisin lähtöpisteelle.

 • Ensimmäiseksi maaliin tullut joukkue voittaa, mutta hauskaa on varmasti kaikilla.

  Flyball sisältää useita tekniikoita, joita ohjaaja voi koiralle opettaa. Esteiden ylittämisen lisäksi koiran täytyy lähestyä niitä hyvin ja laskeutua taitavasti, jotta se etenee mahdollisimman pitkän matkan mahdollisimman lyhyessä ajassa. Tiukka käännös katapultilla voi ratkaista voiton tai häviön, joten myös harjoitellessa on luvassa hauskoja hetkiä. Jos koirasi rakastaa pallon nappaamista ja spurttailua täysillä vapaana, mieti mihin se pystyy flyballradalla!

  Lisätietoja flyballista kennelliiton sivuilta.

Toko

Koiran tottelevaisuuskoulutus on rauhallisempi laji, johon ei kuulu äkkiliikkeitä. Koiran keskittymiskykyä ja motivaatiota se kuitenkin haastaa, samoin kuin ohjaajan! Kuten nimestä voi päätellä, kyseessä on koiran tottelevaisuuden harjoitteleminen.

Mitä tokoon kuuluu?

 • Toko on suosittu ja käytännöllinen koiraharrastus, joka sisältää peruskomentojen opettelua (”istu”, ”maahan”, ”seuraa”) ja esineiden noutamista käskystä.

 • Kun koira on omaksunut nämä käskyt, voi siirtyä vaativampiin taitoihin, kuten kaukaa annettuihin käskyihin ja pidempikestoiseen paikallamakuuseen.

 • Laji on rauhallisempi kuin monet muut koiraharrastukset, mutta aivan yhtä haastava, vaikka ehkä eri tavalla. Se käy ilmi, kun koira yrittää olla huomaamatta kaikenlaisia kiinnostavia häiriötekijöitä ja keskittyä ohjaajan käskyihin.
Dog playing

Koirafrisbee on myös koiraharrastusten suosikkilajeja, ja paljon muutakin kuin frisbeen heittelyä koiralle puistossa. Perusmuodossa on kuitenkin kyse samasta asiasta: koiralle heitetään frisbee ja ketterä koira juoksee sen perään napaten sen kiinni