Khao manee

Khao Manee

Khao maneet ovat solakoita ja lihaksikkaita kissoja, joilla on puhtaanvalkoinen, sileä ja lyhyt vartalonmyötäinen turkki. Korvat ovat keskikokoiset tai suuret ja nenä kevyesti kaartuva. Rodun tunnistettavin piirre on silmienväri, joka voi vaihdella sinisestä meripihkaan, keltaiseen tai vihreään tai jopa sinisen ja jonkin muun värin yhdistelmään. Thaimaassa khao maneeta, jolla on eriväriset silmät, pidetään parhaana kissarotuna, ja niitä annetaankin usein tuomaan hyvää onnea. Toisinaan joillakin valkoisilla pennuilla on syntyessään päälaellaan pieni tummempi kuvio, joka yleensä kuitenkin katoaa ensimmäisen elinvuoden aikana. Tämä on normaalia.

  • Leikkisä ja utelias kissa
  • Sosiaalinen ja seuraa kaipaava kissa
  • Jonkin verran äänekäs kissa
  • Solakka ja tyylikäs kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
  • Allergisoiva rotu
  • Tarvitsee jonkin verran ulkoilua
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

Khao manee on harvinainen thaimaalainen kissarotu, jonka esivanhemmat voidaan jäljittää satojen vuosien päähän. ”Valkoisena jalokivenä” tunnetun khao maneen uskottiin tuovan hyvää onnea. Rotu oli suosittu etenkin Thaimaan kuninkaallisten joukossa.

Alkuperäismaa

Thaimaa

Muut nimet

Valkoinen jalokivi, Khao Plort, ”Diamond Eye”

Luonne

Khao maneet ovat aktiivisia, seurallisia, puheliaita, älykkäitä ja leikkisiä. Ne rakastavat ihmisiä ja kehräävät ja juttelevat kauniisti.

Terveys

Valkoisen turkin, sinisten silmien ja kuurouden välillä on todettu selkeä yhteys. Kaikki sinisilmäiset, valkoiset kissat eivät ole kuuroja, mutta se on mahdollista. Harrastajayhdistykset ja Khao manee -rotuyhdistys suosittelevat, että jalostusta varten rekisteröitävät kissat testataan.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Khao maneen turkki on lyhyt ja helppohoitoinen. Kaikkien kissojen tavoin rotu tarvitsee säännölliset rokotukset, loishäädöt ja vuosittaisen terveystarkastuksen.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Rotua ei yleisesti pidetä parhaana rotuna lapsiperheisiin, mutta kaikki kissat ovat erilaisia. Huolellisen totuttelun myötä kissa voi oppia elämään lasten kanssa.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.