La Perm

La Perms

La perm on elegantti, siamilaista muistuttava kissarotu, jonka pää on muodoltaan kiilamainen. Rodun molemmilla muunnoksilla (pitkä- ja lyhytkarvainen) kiharan turkin pituus ja tuuheus saattavat vaihdella riippuen vuodenajasta ja kissan iästä, mutta turkissa ei ole pohjavillaa. Kiharat vaihtelevat tiukoista kiharista laineileviin korkkiruuveihin. Kihara on yleensä tiukinta kissan vatsapuolella, kurkussa ja korvien tyvessä. Pitkäkarvaisilla kissoilla on muhkea, kihartuva häntä, ja lyhytkarvaisten häntä on pulloharjamainen. Kaikilla on pitkät, kihartuvat viiksikarvat. Kaikki värit ja kuvioinnit ovat sallittuja. Myös silmien väri voi vaihdella kultaisesta vedenvihreään ja ne voivat olla jopa keskenään eri väriset.

  • Leikkisä ja utelias kissa
  • Sosiaalinen ja seuraa kaipaava kissa
  • Hiljainen kissa
  • Solakka ja tyylikäs kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
  • Allergisoiva rotu
  • Tarvitsee jonkin verran ulkoilua
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

La permin kihara tai laineikas turkki on rodun näkyvin piirre. Rodun alkuperä on oregonilaisella maatilalla vuonna 1986 syntyneessä pentueessa. Yksi kuudesta pennusta syntyi kaljuna. Kahdeksan viikon päästä pennulle alkoi kasvaa pehmeää, kiharaa karvaa. Kolmen tai neljän kuukauden iässä kissalle oli kasvanut kihara, rodulle tyypillinen turkki. Toisin kuin muilla kiharaturkkisilla roduilla, kuten devon rexillä tai cornish rexillä, la permin turkki voi olla lyhyt tai pitkä. Rotu ei ole kovin yleinen Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Alkuperäismaa

Yhdysvallat

Luonne

La permit ovat lempeitä kissoja. Ne rakastavat ihmisiä ja hakeutuvat ihmisten seuraan. Ne ovat erittäin hellyydenkipeitä ja pitävät rapsutuksista, ja ne opettelevat mielellään temppuja, kuten noutamaan heitetyn esineen. Niiden luonne on utelias ja ne haluavat aina tietää, mitä niiden ympärillä tapahtuu. Ne ovat yleensä hiljaisia, mutta voivat olla huomionkipeinä myös äänekkäitä.

Terveys

Rodun perinnöllisiä sairauksia ei vielä tunneta.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita.  Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

La permin turkki ei vaadi juurikaan hoitoa. Turkki ei takkuunnu helposti ja sitä irtoaa vähemmän kuin muilla roduilla. Kiharat pysyvät hyvinä, jos kissan pesee ja kuivaa pyyhkeellä, mutta kuivaaminen puhaltimella tekee niistä säkkärät. Säännölliset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Rotua ei yleisesti pidetä parhaana rotuna lapsiperheisiin, mutta kaikki kissat ovat erilaisia. Huolellisen totuttelun myötä kissa voi oppia elämään lasten kanssa.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.