Manx

Manx
Manxkissa muistuttaa brittiläistä lyhytkarvaa, mutta tältä rodulta puuttuu häntä. Kissa on pienikokoinen ja vankkarakenteinen, ja sillä on leveä rinta ja lyhyt selkä. Takapuoli on muodoltaan pyöreä ja sen tulisi olla hartialinjaa korkeammalla. Jalat ovat lyhyet ja voimakkaat, ja takajalat ovat hieman etujalkoja pidemmät. Näyttelykissoilla ei saa olla lainkaan häntää, mutta jalostuksessa ja kotikissoilla esiintyy myös töpöhäntiä. Manxkissan turkissa on kaksi kerrosta, lyhyt, paksu aluskarva ja hieman pidempi peitinkarva. Kaikki väri- ja kuvioyhdistelmät ovat sallittuja pois lukien siamilaiskissan naamio.
  • Rauhallinen kissa
  • Ystävällinen mutta itsenäinen kissa
  • Hiljainen kissa
  • Kookkaampi kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
  • Allergisoiva rotu
  • Tarvitsee jonkin verran ulkoilua
  • Erinomainen perhekissa

Alkuperä

Hännätön manxkissa on Mansaarella satoja vuosia tunnettu rotu, jonka tarkasta alkuperästä kerrotaan lukuisia tarinoita. Väitetään jopa, että Nooa laittoi aikanaan arkin oven kiinni niin äkkiä, että kissan häntä katkesi. Toisen tarinan mukaan hännättömät kissat päätyivät Mansaarelle uimalla turvaan vuonna 1588 haaksirikkoutuneista Espanjan armadan kaljuunoista. Todennäköisesti hännättömyys johtuu kuitenkin geenimutaatiosta, jonka taustalla on luultavasti brittiläisten lyhytkarvojen populaation pieni koko ja sisäsiittoisuus Mansaarilla. Hännättömällä manxilla on vain pieni aukko hännän paikalla, mutta toisinaan syntyy myös kissoja, joilla on jäänne hännästä. Tällaisia ovat häntäluun jäänne, töpöhäntä tai puolipitkä häntä.

Alkuperäismaa

Iso-Britannia (Mansaari)

Luonne

Manx on rotuna hyväluontoinen ja ihmisrakas. Ne rakastavat rapsutuksia ja sopivat hyvin perhe-elämään.

Terveys

Joidenkin kissojen peräaukko voi olla tavallista ahtaampi, mikä voi aiheuttaa ulostamisvaikeuksia.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita.  Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Manxin turkki ei tarvitse suurempaa hoitoa ja kissa hoitaakin turkkinsa pääosin itse. Säännölliset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Yleensä rotu tulee hyvin toimeen lasten kanssa, mutta jokainen kissa on erilainen koulutuksesta ja kokemuksista riippuen. Jos adoptoit kissan eläinkodista, kysythän heiltä tarkemmin kissan luonteenpiirteistä.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.