Ocicat

Ocicat

Ocicat on keski- tai suurikokoinen kissa, jolla on selkeästi täplikäs turkki. Sillä on syvä, leveä rintakehä ja vahvat, lihaksikkaat jalat. Kiilanmuotoinen pää on leuan alueelta kulmikas. Kissan suuret, kaukana toisistaan olevat ja tupsupäiset korvat antavat sille villin yleisilmeen. Ocicatin turkki on lyhyt ja sileä ja tuntuu satiininpehmeältä. Täplät muodostavat selkeitä kuvioita kissan kyljissä, hartioilla ja takaruumiissa ja jatkuvat jalkoihin ja vatsaan. Otsassa on erottuva M-kuvio. Hännässä vuorottelevat täplät ja tummemmat renkaat ja hännänpää on tumma. Ocicatia on useita värejä.

  • Erittäin aktiivinen ja utelias kissa
  • Sosiaalinen ja seuraa kaipaava kissa
  • Jonkin verran äänekäs kissa
  • Solakka ja tyylikäs kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
  • Allergisoiva rotu
  • Viihtyy myös ulkona
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

Ocicat on suhteellisen nuori kissarotu, joka on saanut alkunsa Yhdysvalloissa 1960-luvulla suoritetuista risteytyskokeiluista. Jalostuksessa yritettiin saada aikaan siamilaiskissa abessinialaisen täplillä, mutta lopputuloksena olikin kissanpentu, jolla oli uskomaton kultatäpläinen, pohjaväriltään norsunluunvalkoinen turkki. Se näytti villiltä oselotilta, mistä se sai myös nimensä. Risteytykseen lisättiin amerikkalaisia lyhytkarvoja, jotka lisäsivät sekoitukseen kauniit hopean sävyt ja vahvan, lihaksikkaan vartalon ja luuston. Isoon-Britanniaan ensimmäiset ocicatit saapuivat vuonna 1988.

Alkuperäismaa

Yhdysvallat

Muut nimet

oci

Luonne

Vaikka ocicat on jalostettu muistuttamaan ulkonäöltään villikissaa, sen luonne ei vastaa ulkonäköä. Rotu on älykäs ja leikkisä, utelias ja ystävällinen ja se voi vaatia runsaasti huomiota. Kaikkien aktiivisten kissarotujen tavoin ne nauttivat seurasta ja ovat erittäin tyytyväisiä seurakissoina. Jos omistajat ovat kuitenkin koko päivän poissa kotoa, kannattaa harkita kahden kissan hankkimista, sillä ne voivat pitää seuraa toisilleen.

Terveys

Ocicat-rodun ei ole raportoitu kantavan perinnöllisiä sairauksia.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita.  Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Ocicatin lyhyt, vartalonmyötäinen turkki ei vaadi merkittävää hoitoa. Ocicatit pesevät itsensä huolellisesti ja pitävät turkkinsa hyvässä kunnossa, mutta ne nauttivat turkinhoidon yhteydessä saamastaan huomiosta.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Rotua ei yleisesti pidetä parhaana rotuna lapsiperheisiin, mutta kaikki kissat ovat erilaisia. Huolellisen totuttelun myötä kissa voi oppia elämään lasten kanssa.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.