Selkirk rex

Selkirk Rex

Keskikokoinen tai suuri kissa on raskasluinen, joten kissa on yllättävän painava ja sen yleisilme on voimakas. Se on vankkarakenteinen, lyhytkuonoinen ja pyöreäpäinen. Selkirk rexillä voi olla lyhyt tai pitkä turkki. Selkirk rexin turkissa on kolmenlaista karvaa: alus-, harjas- ja peitinkarvaa, ja turkki on kauttaaltaan kihara ja pehmeä. Turkin kiharuus vaihtelee iän, sukupuolen, ilmaston ja vuodenajan mukaan. Pitkäkarvaisen selkirk rexin muhkean hännän kiharat karvat sojottavat ylöspäin. Kaulurin pidemmät karvat reunustavat kissan päätä. Kaikki värit ja kuviot ovat rodulla sallittuja.

  • Leikkisä ja utelias kissa
  • Ystävällinen mutta itsenäinen kissa
  • Hiljainen kissa
  • Kookkaampi kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa joka päivä
  • Allergisoiva rotu
  • Tarvitsee jonkin verran ulkoilua
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

Selkirk rex (pitkäkarvainen) on saanut nimensä Wyomingissa, Yhdysvalloissa sijaitsevien Selkirk-vuorten mukaan. Rodun ensimmäinen pentu syntyi tällä alueella eläinten löytökodissa vuonna 1987. Pennulla oli epätavallisen kihara turkki. Tämän kissan ja sen jälkeläisten kanssa aloitettiin kokeellinen risteytys, jonka kuluessa havaittiin, että kiharan turkin aiheuttama geeni oli dominoiva: noin puolella kaikista pennuista oli kihara turkki. Muissa rexkissoissa piirre on väistyvä. Selkirk rex on Yhdysvalloissa ja Kanadassa erittäin suosittu kissarotu, joka on saanut lempinimen ”lammaskissa” paksun ja näyttävän kiharaisen turkkinsa ansiosta.

Alkuperäismaa

Yhdysvallat

Muut nimet

Lammaskissa

Luonne

Selkirk rexin luonne on vilkas ja aktiivinen, miellyttävä ja rakastettava. Rotu on rauhallinen ja voi istua tyytyväisenä sylissä ja rakastaa hellyydenosoituksia. Se nauttii myös leikkimisestä ja on mahtava koko perheen lemmikki.

Terveys

Selkirk rexit elävät pitkälti yli kymmenvuotiaaksi. Jotkut yksilöt kärsivät karvanlähdöstä. Rodun jalostuksessa on käytetty persialaiskissoja, joten rotu testataan persialaisilla esiintyvän polykystisen munuaistaudin, PKD:n, varalta. Muiden kissojen tavoin myös selkirk rexit tarvitsevat säännölliset rokotukset ja loishäädöt sekä eläinlääkärikäynnit pysyäkseen terveinä.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Pitkäkarvaisen selkirkin turkki vaatii päivittäistä hoitoa ja hellää harjausta, jolla selvitetään turkin takut ja sotkut. Tämä onnistuu helposti harvapiikkisellä kammalla. Lyhytkarvaiset yksilöt eivät tarvitse yhtä ahkeraa turkinhoitoa. Jos turkkia hoidetaan liikaa, molempien muunnosten turkit kiharat saattavat litistyä.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Rotua ei yleisesti pidetä parhaana rotuna lapsiperheisiin, mutta kaikki kissat ovat erilaisia. Huolellisen totuttelun myötä kissa voi oppia elämään lasten kanssa.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.