Singapura

Singapura

Singapura näyttää pieneltä abessinialaiselta. Sillä on pyöreä pää, nenävarressa erottuva painauma ja lyhyt, leveä kuono. Suuret korvat ovat pyöristyneet. Suuret, mantelinmuotoiset silmät ovat hieman vinossa ja kissa pitää niitä aivan auki. Kissa on pienikokoinen, mutta rakenteeltaan vanttera ja lihaksikas. Häntä on solakka ja päästä tylppä. Turkki on lyhyt ja pehmeä, ja jokaisessa karvassa on musta, ruskea tai vaalea raita. Selässä, hännässä ja jaloissa karva on tummempaa. Rinta ja vatsa ovat väriltään vaaleaa norsunluunvalkoista sävyä. Silmien sallitut värit ovat pähkinänruskea, vihreä tai keltainen, ja niissä on mustat rajaukset.

  • Leikkisä ja utelias kissa
  • Ystävällinen mutta itsenäinen kissa
  • Jonkin verran äänekäs kissa
  • Solakka ja tyylikäs kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
  • Allergisoiva rotu
  • Tarvitsee jonkin verran ulkoilua
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

Singapura on alun perin kotoisin Singaporesta ja sen nimi tarkoittaa leijonan kaupunkia, joka on saaren malaijinkielinen nimi. Se tunnetaan myös viemärikissana, koska rotu tapasi nukkua viemäreissä ja elää sadevesiviemäreissä. Singapura on maailman pienin kissarotu, ja sen pienen koon sanotaan johtuvan sen menneisyydestä viemärikissana. Rodun uskotaan olevan noin 300 vuotta vanha ja se syntyi, kun paikalliset villikissat risteytyivät laivakissojen kanssa, joita saapui Singaporeen laivojen mukana kaikkialta maailmasta. Viranomaiset pitivät niitä tuholaisina, ja kantaa vähennettiin säännöllisesti. Vuonna 1974 puhdistus suoritettiin niin tehokkaasti, että jäljelle jäi vain kolme singapuraa, jotka siirrettiin Yhdysvaltoihin. Myös vuonna 1980 löydetty yksilö seurasi perässä. Näistä neljästä kissasta luotiin nykyään tunnustettu kissarotu. Ensimmäinen singapura tuotiin Isoon-Britanniaan vuonna 1989 ja niiden suosio kasvaa koko ajan. Suomessa kasvatustyö on vasta alkuvaiheessa.

Alkuperäismaa

Singapore

Luonne

Singapura on erittäin hellyydenkipeä ja ystävällinen kissa, mutta muista itämaisista kissoista poiketen se on ääneltään hiljainen ja varautuneempi. Singapurat rakastavat ihmisten seuraa ja ne voivat tyytyväisenä istuskella omistajan polvella tai olkapäällä, ja ne nauttivat myös lämmöstä. Myös korkeat paikat ovat niiden mieleen ja ne hakeutuvat usein hyvälle tarkkailupaikalle esimerkiksi kirjahyllyn tai vaatekaapin päälle. Singapura on aktiivinen ja vilkas kissa, joka on aina valmis leikkiin. Ne ovat nopeita oppimaan ja ovat uteliaita ja leikkisiä.

Terveys

Rotua koskevia ongelmia ei tällä hetkellä ole tiedossa. Muiden kissojen tavoin myös singapura tarvitsee säännölliset rokotukset, joilla ehkäistään sairauksia, loishäädöt ja vuosittaisen eläinlääkärin terveystarkastuksen.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Singapuralla on lyhyt, vartalonmyötäinen turkki, joka ei tarvitse kovinkaan paljon hoitoa. Ne nauttivat kuitenkin harjaamisesta pehmeällä harjalla ja turkinhoitoon liittyvästä huomiosta.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Rotua ei yleisesti pidetä parhaana rotuna lapsiperheisiin, mutta kaikki kissat ovat erilaisia. Huolellisen totuttelun myötä kissa voi oppia elämään lasten kanssa.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.