Chinchilla

Chinchilla

Chinchillasta on vain yksi värimuunnos - valkoinen vihreillä silmillä. Sen pää on leveä ja pienet korvat ovat kaukana toisistaan, ja kissan kuono on lyhyt. Kissalla on suuret, pyöreät ja kirkkaanväriset silmät. Chinchilla on usein sirompi kuin muut persialaiset, mutta sen jalat ovat suhteellisen lyhyet, paksut ja vahvat. Häntä on lyhyt ja puuhkamainen. Kissan turkki on pitkä, paksu ja upean pehmeä, ja sillä on tiheä, pehmeä pohjavilla.

  • Rauhallinen kissa
  • Ystävällinen mutta itsenäinen kissa
  • Hiljainen kissa
  • Keskikokoinen kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa joka päivä
  • Allergisoiva rotu
  • Tarvitsee jonkin verran ulkoilua
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

Chinchilla on oikeastaan vain tietynlainen persialaiskissa. Rodusta on yksi värimuunnos: puhtaanvalkoisten karvojen kärjet ovat mustat, jolloin turkissa on hopeista hehkua. Smaragdinvihreiden silmien ympärys on musta. Chinchilla on ensimmäinen kissarotu, joka on risteytetty tietyn värin aikaansaamiseksi. Ensimmäistä kertaa chinchilla on nähty Lontoon Crystal Palacessa vuonna 1894.

Alkuperäismaa

Englanti

Luonne

Chinchilla on ystävällinen, rakastava ja hellyydenkipeä. Persialaiskissat eivät yleensä ole kovinkaan aktiivisia tai äänekkäitä. Chinchillan sanotaan olevan seurallisempi ja sosiaalisempi kuin useimpien persialaisten.

Terveys

Chinchilla kuuluu persialaiskissoihin, ja sen ja muiden pitkäkarvaisten persialaisten välillä on jonkin verran päällekkäisyyksiä. Siksi myös chinchillat voivat kärsiä monista samoista ongelmista kuin persialaiset. Pään muoto on leveä ja kuono lyhyt, mikä saattaa aiheuttaa leuan epämuodostumia ja hammasongelmia sekä syömis- ja juomisvaikeuksia. Pienet sieraimet ja liian pitkä kitapurje voivat myös aiheuttaa huomattavia hengitysvaikeuksia. Kyynelkanavien ongelmien vuoksi silmät saattavat vuotaa ja kastella kissan kuonon aluetta jatkuvasti, mistä taas aiheutuu ihoärsytystä ja haavaumia. Litteä kuono lisää myös silmäsairauksien riskiä. Persialainen saattaa myös kantaa geeniä, joka aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa (tunnetaan nimellä polykystinen munuaistauti, PKD) munaisiin kehittyvien kystien seurauksena. Sairautta esiintyi yli kolmasosalla kaikista persialaisista ja eksoottisista lyhytkarvoista vielä 1990-luvulla, jolloin tuli mahdolliseksi selvittää, mitkä kissat kantavat sitä. Chinchilloja ongelma ei vaivaa yhtä usein, mutta sen esiintyminen on silti mahdollista. Geenitestin ansiosta jalostajat voivat nyt toimia ongelman poistamiseksi. Pyydä jalostajaa aina esittämään PKD-todistus kissanpentusi jalostukseen käytetyistä kissoista.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Chinchilla on rotu, joka vaatii päivittäistä turkinhoitoa, jotta sen pitkä ja paksu turkki pysyy siistinä ja takuttomana. Jos turkki takkuuntuu, se voidaan joutua ajelemaan kokonaan ja kasvattamaan uudelleen. Nämä alueet tulee puhdistaa päivittäin värjääntymien ehkäisemiseksi. Persialaiskissan silmät vuotavat helposti, ja silmäkulmat ja kirsun sivut kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Kissan takapuoleen ja hännän alle saattaa tarttua ulostetta, joten alueen puhtaudesta tulee huolehtia erittäin tarkasti. Niin voidaan välttyä värjäytymiltä ja epämukavilta paakuilta.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Rotua ei yleisesti pidetä parhaana rotuna lapsiperheisiin, mutta kaikki kissat ovat erilaisia. Huolellisen totuttelun myötä kissa voi oppia elämään lasten kanssa.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.