Japanin bobtail, lyhytkarvainen

Japanese Bobtail Short Hair

Japanin bobtaililla on sulavat linjat ja kauniisti kehittyneet lihakset. Sen pää on kauniin muotoinen, ja sillä on suuret, pystyt korvat ja suuret, selvästi vinossa olevat silmät. Kissan häntä on vain noin 5–8 cm pitkä suorana kannettuna. Kun kissa on rento, se pitää häntäänsä pystyssä. Hännän karvat ovat yleensä muuta vartaloa paksummat ja pidemmät ja ne osoittavat kaikkiin suuntiin, joten häntä muistuttaa pupun töpöhäntää. Japanin bobtail voi olla lyhyt- tai pitkäkarvainen. Turkki on pehmeä ja silkkinen ja värivaihtoehtoja on useita. Japanissa suositaan kolmiväristä, jossa on valkoista ja kahta muuta väriä. Puna-musta-valkoinen MI-KE on suosituin yhdistelmä, joka symbolisoi onnea. Yleensä tällaista väritystä esiintyy vain naaraskissoilla.

  • Leikkisä ja utelias kissa
  • Sosiaalinen ja seuraa kaipaava kissa
  • Erittäin äänekäs kissa
  • Solakka ja tyylikäs kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa kerran viikossa
  • Allergisoiva rotu
  • Tarvitsee jonkin verran ulkoilua
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

Häntä on Japanin bobtailin tunnusmerkki. Kun kissa on rento, häntä näyttää pupun töpöhännältä, mutta sen voi keriä auki noin 10-12 sentin pituuteen. Japanissa rodun alkuperän voi jäljittää 700-luvulle saakka, mutta Japanin ulkopuolella rotua alettiin tavata vasta 1960-luvulla, jolloin ensimmäinen lyhytkarvainen japanin bobtail vietiin Yhdysvaltoihin. Japanin bobtail on vakiinnuttanut suosionsa Yhdysvalloissa, jossa se on nykyään rekisteröity rotu ja suosittu näyttelykissa. Isossa-Britanniassa rodun edustajia ei ole paljon ja se on myös Suomessa erittäin harvinainen.

Alkuperäismaa

Japani

Luonne

Japanin bobtail on ystävällinen ja älykäs kissarotu. Rodun sanotaan olevan luonteeltaan ystävällinen ja se tulee toimeen useimpien eläinten kanssa ja nauttii suuresti ihmisten seurasta. Jotkut oppivat temppuja ja kaipaavat viihdytystä ja virikkeitä. Rotu juttelee melko paljon.

Terveys

Yhdysvalloissa Japanin bobtail tunnetaan terveenä ja elinvoimaisena rotuna, jonka yksilöt elävät pitkälti yli kymmenvuotiaiksi. Euroopassa yksilöitä on liian vähän terveydentilan arvioimiseen. Rodun ei pitäisi kärsiä samankaltaisista ongelmista kuin jotkut hännättömät kissarodut, esimerkiksi manx, koska kyseessä on eri geenimutaatio. Aiheesta ei kuitenkaan ole toistaiseksi saatavilla riittävästi tietoa.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Japanin bobtail -kissat eivät vaadi suurempia turkinhoitotoimia, sillä kissa pystyy itse pitämään turkkinsa hyvin kunnossa. Pitkäkarvaisen bobtailin turkki tarvitsee hieman enemmän hoitoa. Molemmat kuitenkin nauttivat huomiosta jota saavat, kun niitä harjataan pehmeällä harjalla. Säännölliset rokotukset ja loishäädöt ovat suositeltavia, kuten kaikilla kissaroduilla.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Rotua ei yleisesti pidetä parhaana rotuna lapsiperheisiin, mutta kaikki kissat ovat erilaisia. Huolellisen totuttelun myötä kissa voi oppia elämään lasten kanssa.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.