Turkkilainen van

Turkish Van

Turkkilainen van on kookas, lihaksikas ja elegantti rotu, jolla on valkoinen vartalo ja värilliset osiot päässä ja hännässä. Kissan yleisilme on tasapainoinen ja voimakas. Suuret korvat sijaitsevat korkealla päässä ja silmät ovat suuret, soikeat ja ilmeikkäät. Turkkilaisen vanin turkki on pitkä, pehmeä ja silkkinen, eikä sillä ole alusvillaa. Tassuissa on tupsut, ja häntä on pitkä ja erittäin tuuhea. Turkkilaisen vanin vartalo on yleensä kirkkaanvalkoinen ja sen pään päällä on värilliset merkit. Pään väriläiskiä erottaa valkoinen raita. Toisinaan vartalossa on pieniä, peukalonpään kokoisia väriläiskiä. Silmien väri voi olla meripihka tai sininen tai ne voivat olla keskenään eri väriset.

  • Erittäin aktiivinen ja utelias kissa
  • Sosiaalinen ja seuraa kaipaava kissa
  • Hiljainen kissa
  • Kookkaampi kissarotu
  • Turkki tarvitsee hoitoa joka päivä
  • Allergisoiva rotu
  • Tarvitsee jonkin verran ulkoilua
  • Saattaa tarvita totuttelua ennen lapsiperheeseen muuttamista

Alkuperä

Turkkilaisen vanin uskomattomin ominaisuus on sen rakkaus vettä kohtaan. Se ei ainoastaan pidä vedestä, vaan nauttii myös uimisesta. Rotu on alun perin kotoisin Turkista, Vanjärveä ympäröivältä alueelta, ja se on ollut lemmikkikissana satojen vuosien ajan. Turkissa lomalla ollut pariskunta toi kissapariskunnan mukanaan kotiin Britanniaan 1950-luvulla ja aloitti väritykseltään omaleimaisen kissarodun kasvattamisen kotimaassaan.

Alkuperäismaa

Turkki

Muut nimet

-

Luonne

Turkkilaiset vanit ovat erittäin älykkäitä ja ystävällisiä kissoja ja erinomaisia kumppaneita. Rotu on luonteeltaan vilkas ja nauttii leikkimisestä ihmisten tai muiden kissojen kanssa, ja ne tarvitsevat virikkeitä ja mahdollisuuksia leikkiin. Vanilla on pehmeä ääni.

Terveys

Rodulle tyypillisiä sairauksia ei ole tiedossa. Muiden kissojen tavoin myös turkkilaiset vanit tarvitsevat säännölliset rokotukset, loishäädöt ja vuosittaisen eläinlääkärin terveystarkastuksen.

Ravitsemus

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja niillä kaikilla on ravinnon suhteen suosikkeja, inhokkeja ja yksilöllisiä tarpeita. Kissat ovat kuitenkin lihansyöjiä ja ne tarvitsevat ravinnostaan 41:tä eri ravintoainetta. Näiden ravintoaineiden suhde vaihtelee riippuen kissan iästä, elämäntavasta ja yleisestä terveydentilasta. Kasvavat, energiset kissat tarvitsevat luonnollisesti ravitsemuksellisesti erilaisen ruokavalion kuin vähemmän aktiiviset seniorikissat. Oikea ruokintamäärä tulee myös ottaa huomioon. Ruokintaohjeita noudattamalla kissa pysyy hoikkana ja hyväkuntoisena, ja märkä- ja kuivaruoan suhdetta voi vaihdella kissan mieltymysten mukaan.

Turkinhoito

Turkkilaiset vanit tarvitsevat säännöllistä turkinhoitoa, jotta niiden kaunis, silkkinen turkki pysyy takuttomana. Turkkia kannattaa hoitaa päivittäin, jotta se ei pääse takkuuntumaan tai muutu epäsiistiksi. Jos kissan totuttaa kampaan ja harjaan jo pentuna, se tottuu sen käyttöön pian ja monilta ongelmilta vältytään.

Parhaiten lapsille sopivat rodut

Rotua ei yleisesti pidetä parhaana rotuna lapsiperheisiin, mutta kaikki kissat ovat erilaisia. Huolellisen totuttelun myötä kissa voi oppia elämään lasten kanssa.

cat

Onko tämä oikea rotu sinulle?

Jokaisella kissalla on oma, yksilöllinen luonteensa, mutta niiden käytöstä ohjaavat myös synnynnäiset vietit ja käytösmallit. Kokeile valintatyökaluamme niin näet, mitkä kissarodut vastaavat mieltymyksiäsi ja elämäntyyliäsi parhaiten. Kun sinä ja kissasi nautitte samoista asioista, olette molemmat onnellisia ja tyytyväisiä

Mitä tulisi ottaa huomioon seuraavaksi?

Adoptointi

Kissan adoptoiminen löytöeläinkodista ja uuden elämän antaminen voi olla äärimmäisen tyydyttävää. Moni kissa odottaa rakastavaa loppuelämän kotia. Jokaisella kissalla on oma tarinansa. Monet ovat menettäneet ensimmäisen kotinsa itsestään riippumattomista syistä ja haluaisivat mielellään osaksi sinun perhettäsi. Hyvämaineiset löytöeläinkodit ovat huolellisia valitessaan oikeille ihmisille juuri oikeat kissat. Henkilökunta neuvoo ja vastaa kysymyksiisi mielellään.

Hyvän kasvattajan löytäminen

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, kannattaa etsiä hyvämaineinen kasvattaja. Rotukissanpennun tai aikuisen kissan hankkimisen paras puoli on se, että kissan ulkonäkö ja tuleva luonne voidaan ennustaa melko luotettavasti. Kysy eläinlääkäriltäsi tarkemmin kissojen tarttuvista taudeista, geneettisistä alttiuksista tai hoidon tarpeesta, jotta olet täysin valmis, kun uusi kissasi saapuu.

Kissan toivottaminen tervetulleeksi

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Saapumista edeltävinä päivinä riittää reilusti tekemistä, joten et varmasti pääse pitkästymään ennen kissasi saapumista.